c S

Začetek četrtega kroga pogajanj o brexitu v znamenju razhajanj

26.09.2017 08:17 Bruselj, 25. septembra (STA) - Četrti krog pogajanj o izstopu Združenega kraljestva iz EU se je začel v znamenju razhajanj. Medtem ko EU vztraja, da je za pogajanja o prihodnjih odnosih najprej potreben zadosten napredek glede finančne poravnave, Britanija vztraja, naj se finančna vprašanja rešuje v sklopu prihodnjih odnosov. EU poziva k jasnosti, Britanija pa k pragmatičnosti.

Glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier je znova izpostavil, da je čas za jasnost. Ponovil je tudi, da je treba konstruktiven duh petkovega govora britanske premierke Therese May zdaj prevesti v konkretna stališča britanske vlade.

Ob tem je ponovil tudi stališče EU, da je prehod v pogajanja o prihodnjih odnosih mogoč, potem ko bo dosežen zadosten napredek glede treh prednostnih vprašanj: pravic državljanov, finančne poravnave in meje na irskem otoku.

Zadosten napredek o treh prednostnih ločitvenih vprašanjih je po Barnierjevih besedah nujen pogoj tudi za pogajanja o prehodnem obdobju. Mayeva je v govoru prvič pozvala k dveletnemu prehodnemu obdobju po izstopu Britanije iz unije, ki je načrtovan za 29. marec 2019.

Glavni britanski pogajalec David Davis pa je ob prihodu na četrti krog pogajanj v Bruslju vztrajal, da je mogoče finančna vprašanja reševati le v okviru dogovora o prihodnjem "globokem in posebnem" partnerstvu z EU.

Medtem ko EU znova oziroma še vedno poziva k jasnosti, je Davis danes pozval k pragmatičnosti in zatrdil, da so britanski predlogi konkretni, da so se pripravljeni pogovarjati o tehničnih podrobnostih in da ni izgovorov, ki bi ovirali napredek.

Pred začetkom četrtega kroga pogajanj je Barnier o stanju v pogajanjih poročal na zasedanju ministrov EU, pristojnih za evropske zadeve, ki se ga je udeležil tudi državni sekretar na zunanjem ministrstvu Iztok Mirošič.

Državni sekretar je po razpravi povedal, da vlada previden optimizem glede pogajanj in da bo treba napovedi Mayeve preveriti v realnosti, da bo torej morala britanska stran njen govor preobraziti v pogajalska stališča.

Po Mirošičevih besedah še vedno obstaja tudi občutek, da je na britanski strani veliko različnih stališč. Ali bo oktobra mogoče reči, da je dosežen zadosten napredek za prehod v drugo fazo pogajanj, pa ni odvisno EU, žogica je na britanski strani, še pravi.