c S

Po volilnem triumfu v AfD vre

25.09.2017 15:49 Berlin, 25. septembra (STA) - Nekdanja predsednica nemške skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) Frauke Petry je danes sporočila, da ne bo sodelovala v poslanski skupini stranke v bundestagu. AfD se je na nedeljskih parlamentarnih volitvah kot tretja najmočnejša stranka z 12,6 odstotka glasov uvrstila v parlament, a očitno se razkol v stranki poglablja.

"Po temeljitem premisleku sem se odločila, da ne bom članica poslanske skupine AfD," je danes na novinarski konferenci stranke v Berlinu dejala Frauke Petry. Po tej izjavi je novinarsko konferenco nemudoma zapustila, poročajo tuje tiskovne agencije.

AfD je na volitvah v nedeljo dobila 12,6 odstotka glasov in se je tako kot prva stranka, ki zagovarja skrajno desna stališča, v povojni Nemčiji uvrstila v parlament. Imela bo 94 poslanskih mest. Petryjeva je bila izvoljena neposredno.

V stranki sicer že nekaj časa prihaja do sporov med skrajno desno frakcijo in zagovorniki bolj zmerne politike, med katere spada Petryjeva. Ta je pred volitvami nasprotovala radikalizaciji, ki je do izraza prišla med volilno kampanjo, ko so nekateri kandidati odprto napadali priseljence in muslimane ter se celo zavzemali za to, da se Nemčija preneha kesati za zločine nacistov.

"Priznati moramo, da v AfD obstaja konflikt glede vsebin, ne moremo se delati, da ga ni," je danes dejala Petryjeva in pojasnila, da je bil cilj stranke leta 2013, da hitro postane sposobna vladati, "vendar je kot anarhistična stranka, za kakršno se je izkazala v zadnjih tednih, lahko le v opoziciji, ne more pa volivcem ponuditi kredibilne platforme za vladanje".

Pred volitvami je bila Petryjeva potisnjena na stranski tir, vodilna kandidata stranke sta bila Alexander Gauland in Alice Weidel.

Gauland je v nadaljevanju novinarske konference po odhodu Petryjeve dejal, da je bila to njena odločitev in ne odločitev stranke, sopredsednik Jörg Meuthen pa je dejal, da je Petryjeva stranki obrnila hrbet, kar je obžalovanja vredno.

Weidlova je Petryjevo pozvala, naj tudi uradno zapusti stranko in se s tem "izogne dodatnemu povzročanju škode". Njeno potezo je označila kot zelo neodgovorno. K odstopu je Petryjevo pozval tudi predsednik stranke v deželi Saška-Anhalt Andre Poggenburg.

Gauland pa je incident označil za neuspešen začetek poti stranke v parlament in da razpad stranke ni nemogoč. "Ne morem izključiti možnosti, da ji bodo nekateri sledili v politično divjino," je dejal.

Ni še jasno, kaj sedaj namerava Petryjeva in ali namerava morda oblikovati svojo poslansko skupino. Dejala je, da bo sprva neodvisna poslanka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V stranki so sicer že več mesecev ugibali, ali načrtuje Petryjeva razdor v stranki po volitvah. Ostale člane AfD je torej bolj presenetil trenutek, v katerem je sporočila svojo odločitev. Pričakovali so namreč, da bo odšla šele po prvem zasedanju poslanske skupine, piše dpa.

Za oblikovanje poslanske skupine v bundestagu je sicer potrebnih najmanj 36 poslancev. Zato je malo verjetno, da bo Petryjevi uspelo prepričati 35 poslancev, da se ji pridružijo, je dejal predstojnik berlinske AfD Georg Pazderski, ki je zavrnil tudi možnost, da namerava ustanoviti novo stranko.

So se pa desni populisti skregali tudi v deželnem parlamentu Mecklenburg-Predpomerjansko. Od 17 poslancev AfD v deželnem parlamentu so danes štirje oblikovali lastno poslansko skupino. Pred tem so izstopili iz poslanske skupine AfD. Kot razlog so navedli nevzdržne razmere v poslanski skupini. Poslanci, ki so izstopili, so sicer predstavljali zmerno krilo AfD, poroča nemški portal tednika Der Spiegel.