c S

Sojenje v tožbi rektorja zoper sindikalno predstavnico se bliža koncu

25.09.2017 15:44 Maribor, 25. septembra (STA) - Z zaslišanjem prič se je danes na Okrožnem sodišču v Mariboru nadaljevalo sojenje v zasebni tožbi rektorja mariborske univerze Igorja Tičarja zoper sindikalno predstavnico Marijo Javornik Krečič zaradi domnevne razžalitve. Strokovnjakinja s področja spola Renata Šribar je izrazila prepričanje, da rektor v spornem primeru ni ravnal ustrezno.

Rektor toži predsednico Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS) na mariborski univerzi Javornik Krečičevo, ker je v članku za časnik Večer na temo očitkov o spolnem nadlegovanju na rektoratu označila rektorjev odziv za seksizem. Užaljen se Tičar čuti tudi zaradi članka časnika Dnevnik na temo naročanja pravnega mnenja o pogojih za njegovo upokojitev na stroške univerze, v katerem je Javornik Krečičeva to potezo označila za malverzacije, s katerimi naj bi rektor skušal zaobiti zakonske določbe.

V današnjih pričanjih se je vse vrtelo predvsem okoli prvega primera. Na predlog obrambe je kot priča nastopila raziskovalka in predavateljica Šribarjeva, ki jo je novinarka Večera prav tako prosila za komentar. Tudi danes je na sodišču ocenila, da rektor v primeru očitkov o spolnem nadlegovanju ni ravnal ustrezno in pravočasno. Opozorila je, da je po zakonu odgovorna za spolno diskriminacijo v nekem zavodu njegova vodilna oseba. "On je prvi, ki mora reagirati," je poudarila.

Kritike sindikalne predstavnice na račun rektorja so bile v tem primeru po ocenah Šribarjeve utemeljene. "Dajali ste ohlapne, nedecidirane izjave. V takšnih primerih je treba odločno reči, da se bo ukrepalo," je povedala rektorju, ki se je branil, da je ravnal v skladu s pravilnikom univerze za ravnanje v takšnih primerih. "Pravilnik, ki je interni akt, ne more biti nad državnim zakonom," je vztrajala Šribarjeva.

Tičar je ponovil, da je domnevnemu nadlegovalcu v nekaj dneh po prijavi preklical pooblastila glavnega tajnika univerze. "Vse je bilo narejeno korektno, zakonito, pisalo pa se je vse mogoče," je dejal. Obtožena Javornik Krečičeva je medtem spomnila, da je rektor spornega uslužbenca samo premestil na drugo vodilno delovno mesto.

Da se vprašanja v sodni dvorani preveč osredotočajo na tega domnevnega nadlegovalca, namesto na dejansko vsebino tožbe rektorja zoper sindikalistko, je opozorila naslednja priča - prorektorica za študijsko dejavnost Univerze v Mariboru Nataša Vaupotič. Ko so se pojavili očitki o spolnem nadlegovanju, je Tičarju povedala, da Teodor Lorenčič ni primeren za glavnega tajnika univerze. "Kako se je rektor potem odločil ukrepati, pa je njegova stvar," je menila in se glede ustreznosti ravnanja rektorja ni želela opredeliti.

V nadaljevanju naj bi na sodišču zaslišali še prorektorico za študentska vprašanja Majo Žibert in prorektorico za razvoj kakovosti Lučko Lorber, nato pa najverjetneje sledijo zaključne besede obeh strani in sodba. V primeru, da bo sodišče ugodilo tožniku, Javornik Krečičevi grozi denarna kazen ali do šest mesecev zapora.

Tičar si želi predvsem javnega opravičila, zato tudi ni vložil premoženjsko-pravnega zahtevka. Obtoženi je na predobravnavnem naroku ponudil, da umakne tožbo, če bi preklicala svoje besede in se mu opravičila. Javornik Krečičeva na to ni pristala in je vztrajala pri svojih besedah, ki po njenih trditvah objektivno niso žaljive in niso bile izrečene z namenom razžalitve njegove osebe, temveč kot kritika njegovega dela kot rektorja.