c S

Katoliški skrajni konservativci obtožujejo papeža herezije

25.09.2017 15:39 Vatikan, 25. septembra (STA) - Skupina skrajnih katoliških konservativcev je obtožila papeža Frančiška, da širi "herezijo". V odprtem pismu ga 62 duhovnikov in teologov iz skupno 20 držav poziva, naj popravi svojo politiko in se pokesa, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podpisniki peticije protestirajo proti Frančiškovemu dokumentu Amoris Laetitia iz leta 2016, v katerem je papež omehčal tradicionalno prepoved podeljevanja obhajila ponovno poročenim ločencem.

Papeža tudi kritizirajo zaradi njegove "precedenčne simpatije do Martina Luthra, katerega ideje o poroki, ločitvi, odpuščanju in božanskem zakonu (...) očitno odgovarjajo tistim, ki jih je papež povišal".

V Amoris Laetitia so našteli sedem "herezij". "Zato spoštljivo vztrajamo, da njegova svetost javno zavrže te predloge", so zapisali.

Po poročanju dpa sta med podpisniki tega pisma tudi nekdanji vodja vatikanske banke IOR Ettore Gotti Tedeschi in vodja odpadniške Družbe svetega Pija X. Bernard Fellay.

Tedeschi je za časnik La Repubblica pojasnil, da gre za pismo, da bi papež spoznal svojo zmoto. "Ne obtožujem papeža, ljubim ga. To pismo je dejanje predanosti," je dejal.

To sicer niso edini kritiki papeža, ki je ortodoksne katolike šokiral s predlogom, da bi se Cerkev morala manj ukvarjati s svojimi pravili, ampak da bi morala ponuditi roko grešnikom.

Kritiki - med njimi so tudi štirje kardinali, ki so mu lani pisali kar dvakrat - vidijo geste do ločencev kot spodkopavanje katoliške dogme o nerazvezljivosti svete zakonske zveze. Dva kardinala sta sicer vmes že umrla, dva pa potem nista podpisala novega pisma, navaja dpa.