c S

Analiza: Po volitvah premik v duhu "Nemčija na prvem mestu"

25.09.2017 15:25 Bruselj, 25. septembra (STA) - Nemčija je po volitvah na pomembni prelomnici in v zelo nestabilnem položaju, Angela Merkel je izgubila veliko moči tako doma kot na evropskem odru. Koalicijska pogajanja bodo zelo težavna, izključiti ni niti novih volitev. Pričakovati je premik v duhu "Nemčija na prvem mestu", je za STA ocenila analitičarka fundacije Bertelsmann Stefani Weiss.

Izid nemških volitev je "obupen", saj ni nobene dobre izbire, ocenjuje analitičarka v Bruslju. Nemčija je po njenih besedah postala "normalna" evropska država s svojo rasistično in ksenofobično stranko v parlamentu, s tega vidika je izgubila moralno superiornost.

Ni mogoče izključiti, da koalicije ne bo mogoče sestaviti, opozarja. Vse stranke, ki so že bile v koaliciji z Merklovo, imajo namreč izkušnjo njenega "poljuba smrti", zato bodo temeljito premislile. Pred leti so se opekli liberalci, zdaj socialdemokrati.

Poleg tega bi bila jamajška črno-rumeno-zelena koalicija po analitičarkinih besedah izjemno težavna, saj so stališča liberalcev in zelenih zelo različna.

Izključiti ni mogoče po mnenju Weissove niti velike koalicije med krščansko-demokratsko CDU in socialdemokratsko SPD, čeprav je slednja po slabem volilnem izidu napovedala odhod v opozicijo. SPD bi to lahko storila iz občutka odgovornosti za Nemčijo in Evropo, čeprav bi veljal tak korak za "samomorilskega".

Prav tako ni mogoče izključiti, da bo sestrska stranka CDU, bavarska CSU, zapustila družino, saj se boji negativnega izida na volitvah na Bavarskem, ki bodo prihodnjo jesen, še izpostavlja Weissova.

V povezavi z vplivom nemških volitev na prihodnji razvoj EU pa analitičarka najprej opozori, da so bila pričakovanja glede velikega zagona nemško-francoskega motorja po nemških volitvah vseskozi pretirana.

O kemiji med Merklovo in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom ne želi ugibati, saj ta po njenem prepričanju ni pomembna, ker nemška kanclerka preprosto ne bo imela manevrskega prostora.

V EU nikakor ni pričakovati novih svežnjev finančne pomoči, malo verjetna je tudi enotna evropska shema za zavarovanje vlog, tretji steber bančne unije. Skratka, reform v območju evra, ki bi jemale dih, ni na vidiku, ocenjuje analitičarka.

Merklova je vsekakor pod pritiskom premika v desno, zlasti na področju migracij, ki so tudi glavni razlog za uspeh AfD. Pričakovati je torej nadaljnji nadzor na notranjih mejah v schengnu in krepitev politike vračanja nezakonitih migrantov, meni Weissova.

O razlogih za uspeh AfD analitičarka meni, da so posledica strahu ljudi pred tem, da bodo valovi migrantov poslabšali njihov ekonomski položaj, in njihovega vse močnejšega občutka, da v Nemčiji niso več doma.

Izid volitev po besedah Weissove kaže tudi, da še vedno obstaja vrzel med zahodno in vzhodno Nemčijo. Slednja se namreč očitno ni socializirala v smislu soočenja z zgodovino, saj je tam vedno prevladoval občutek, da so bili na "pravi" strani zgodovine, zato so ljudje dovzetnejši za skrajne ideje kot na zahodu.

Da izid nemških volitev otežuje reformo območja evra, meni tudi ekonomski analitik bruseljskega think tanka EPC Fabian Zuleeg v pisni analizi, ki jo je objavil EPC. CDU se bo namreč poskušala približati stališčem AfD, liberalci so pa vseskozi ostro nasprotovali kakršni koli skupni odgovornosti za dolg.

Analitik EPC Yann-Svet Rittelmeyer pa meni, da sta tako Macron kot Merklova doma oslabljena, a da bi bila morebitna rešitev zanju ambiciozen zagon reform v EU, na področju območja evra, migracij, varnosti in obrambe.

Medtem ko Weissova meni, da bi bilo najbolje, če bi Macron preložil svoj govor o prihodnosti EU, načrtovan za torek, saj bi to najbolj pomagalo Merklovi, pa analitik EPC Janis A. Emmanouilidis izpostavlja, da bi moral francoski predsednik v njem v pomoč kanclerki izpostaviti skupen boj proti populistom in umiriti retoriko o ambicioznih reformah v območju evra.

V primerjavi z minulimi 12 leti prihajajo za Merklovo najtežji časi, težavne razmere v njeni stranki bodo vplivale tudi na njeno vodilno vlogo v EU, še meni Emmanouilidis.

Uspeh AfD kaže tudi, da izziv populističnih in nacionalističnih strank, usmerjenih proti uveljavljenemu sistemu, še zdaleč ni mimo. Nezadovoljstvo s trenutnim sistemom še vedno vodi v protestne glasove za takšne stranke, pa opozarja Zuleeg.