c S

Iraški Kurdi množično na volišča

25.09.2017 15:22 Erbil/Istanbul, 25. septembra (STA) - Iraški Kurdi se množično udeležujejo današnjega referenduma o neodvisnosti iraškega Kurdistana. Predvsem v Erbilu so se dolge vrste začele nabirati že kmalu po odprtju volišč, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Volišča bodo odprta do predvidoma 18. ure (17. po srednjeevropskem). Po podatkih volilne komisije v Erbilu ima pravico glasovanja 5,6 milijona volilnih upravičencev.

Svoj glas je že oddal kurdski predsednik Masud Barzani. Volil je v tradicionalni vojaški uniformi kurdskih pešmerg in ponosno pokazal počrnjen prst pred kamerami kot dokaz, da je oddal svoj glas.

Referendum poteka tako v Kurdistanu kot tudi na območjih, ki so v središču spora med oblastmi v Bagdadu in Erbilu, med drugim v z nafto bogati pokrajini Kirkuk.

Bagdad referendumu, ki sicer ni pravno zavezujoč, ostro nasprotuje. Iraški premier Haider al Abadi je v nedeljo ponovil, da referenduma ne bodo priznali in da bodo sprejeli vse potrebne ukrepe, da zaščitijo ozemeljsko celovitost in enotnost Iraka.

Iraški parlament je tako danes sprejel resolucijo, s katero od premierja, ki je tudi vrhovni poveljnik vojske, zahteva, naj pošlje vojsko na vsa območja, nad katerimi je Kurdistan leta 2003 prevzel nadzor. V skladu z ustavo mora vlada izpolniti sklepe parlamenta, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Barzani sicer poudarja, da referendum ne bo vodil v takojšnjo razglasitev neodvisnosti, temveč v začetek resnih pogovorov z oblastmi v Bagdadu.

Proti referendumu se je sicer izrekel tudi Varnostni svet ZN, predvsem pa mu ostro nasprotujeta Turčija in Iran, ki imata številčno kurdsko skupnost za svojih ozemljih. Po mnenju Ankare in Teherana bi referendum lahko okrepil separatistične težnje na njihovih domačih tleh.

Turške oblasti so v soboto napovedale "varnostni" in "gospodarski" odziv na referendum, ki bo za njih "prazen in ničen". Pri tem niso izključili niti možnosti "čezmejne operacije za zavarovanje nacionalne varnosti".

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes sporočil, da bo Turčija zaprla svojo mejo z Irakom. "Ta teden bodo ukrepi uveljavljeni. Vstop in izstop (na mejnem prehodu Habur) bo zaprt," je povedal v Istanbulu.

Habur je sicer edini kopenski mejni prehod med Irakom in Turčijo. Doslej je bil dovoljen samo prehod iz Turčije v Irak, ta teden pa potovanje ne bo mogoče v nobeno smer, navaja AFP. Na meji so sicer že pred tem vzpostavili okrepljene varnostne ukrepe.

"Potem bomo videli, po katerih poteh bo (iraški Kurdistan) prodajal nafto. Ventili so pri nas, ko jih enkrat zapremo, bo konec," je povedal turški predsednik. Tako je zagrozil z zaprtjem poti, po kateri Kurdi prek Turčije in njenega južnega pristanišča Ceyhan izvažajo nafto. Ta pot je sicer ena od ključnih gospodarskih žil za regijo.

Turške oblasti so že pred tem pozvale turške državljane, naj zapustijo mesta v iraškem Kurdistanu zaradi varnostnih razlogov, povezanih z referendumom.

Potem ko je Iran sporočil, da je kopensko mejo z iraškim Kurdistanom danes na prošnjo vlade v Bagdadu zaprl, je danes to zanikal s sporočilom, da kopenske meje ostajajo odprte, da pa je zaprt zračni prostor. V nedeljo je sicer na območju ob meji s Kurdistanom Iran začel vojaške vaje, na prošnjo Bagdada pa tudi prepovedal vse lete v Kurdistan in iz njega.