c S

Kovačič pred drugo bančno komisijo DZ podobno kot pred prvo

25.09.2017 13:32 Ljubljana, 25. septembra (STA) - Nekdanji prvi mož Nove KBM Matjaž Kovačič je na današnjem zaslišanju pred parlamentarno preiskovalno komisijo o bankah govoril podobno kot marca 2014 pred prvo bančno komisijo. Bolj, kot delovanje bank pred sanacijo, so zanj sporni višina dokapitalizacij konec leta 2013 in prenosi t.i. slabih terjatev na DUTB.

Kovačič je upravo Nove KBM, ki je po sanaciji konec leta 2013 prešla v zasebne roke, ko jo je kupil sklad Apollo, vodil od maja 2005 do konca decembra 2011. Ocenil je, da je bil pred sanacijo bank sistemski pristop absolutno napačen. "Ni bil potreben, vsaj ne v taki višini, saj so bile na koncu so kapitalske ustreznosti daleč višje od zahtevanih. To je bilo popolnoma nepotrebno zapravljanje državnega denarja," je menil.

Glede vloge v Novi KBM je kot predsednik uprave prevzel objektivno odgovornost, ne more pa, kot je ponovil podobno kot v zaslišanju pred prvo bančno komisijo, prevzeti odgovornosti za druge. "Počutim se odgovornega v pogledu, v katerem sem lahko suvereno sprejemal odločitve. Subjektivno pa se ne počutim odgovornega, saj če bi denimo upoštevali predloge uprave banke, ki smo jih pošiljali lastniku, tega danes ne bi bilo," je dejal.

Glede načrtovane dokapitalizacije 2011, ki se ni zgodila, projekta Stožice in primera Mercator je povedal skorajda povsem isto kot na pričanju marca 2014. Na vprašanja glede domnevno spornih poslih Nove KBM, kot je nakup zemljišč na Hrvaškem, ni odgovarjal, ker o tem, kot je povedal, teče predkazenski postopek.

Po njegovi oceni so bili v banki v času njegovega vodenja oblikovani ustrezni nadzorni mehanizmi, zavarovanja so bila ustrezna. Obžaloval pa je, da si niso predstavljali, da v krizi država ne bo podprla gradbeništva in da je takrat propadla skoraj polovica tega sektorja. "Naša krivda je, da smo napačno ocenili ta vidik," je opisal.