c S

Erjavec podpira Cerarjevo odpoved obiska v Zagrebu

22.09.2017 15:22 Ljubljana/New York, 22. septembra (STA) - Zunanji minister Karl Erjavec močno podpira odločitev premierja Mira Cerarja, ki je po govoru hrvaškega kolega Andreja Plenkovića v ZN v New Yorku odpovedal srečanje v Zagrebu. Kot je danes ocenil Erjavec, se je potrdilo, da dialog s Hrvaško ni mogoč in je bolje, da je premier uradno stališče sosede slišal v New Yorku, kot da bi ga v Zagrebu.

"Vsi tisti v slovenski politiki, ki so bili za dialog s Hrvaško, so v New Yorku dobili dokaz, da ta dialog ni mogoč," je v izjavi za STA navedel minister Erjavec. Prepričan je tudi, da je glede Hrvaške potrebna odločna zunanja politika in da je odločitev, da ne podpremo Hrvaške na poti v Organizacijo za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), edina pravilna.

Po Erjavčevih navedbah se je tudi pokazalo, da so vsi tisti, ki so na nedavnem slovenskem političnem vrhu o arbitraži, na katerem njega ni bilo, imeli popolnoma napačna stališča, ko so kritizirali njegove izjave glede hrvaške politike.

"Bolje je, da je premier Cerar slišal uradno hrvaško stališče, da ne priznavajo arbitraže, od hrvaškega premierja na Generalni skupščini ZN v New Yorku, kot da bi taista stališča slišal v Zagrebu," je še ocenil slovenski zunanji minister.

Po njegovem mnenju se je potrdilo, kar je ves čas trdil, in sicer, da dialog s hrvaškimi politiki ni mogoč, "ker vztrajajo pri kršitvi mednarodnega prava in nepriznavanju arbitražne sodbe, ter da bi bil obisk v Zagrebu zgolj izguba časa".

Erjavec je še napovedal, da bo zunanje ministrstvo dalo navodilo vsem slovenskim veleposlanikom v tujini, da seznanijo vsa ministrstva za zunanje zadeve držav, v katerih opravljajo diplomatsko službo, z razlogi za odpoved obiska slovenskega premierja v Zagrebu. Prav tako naj bi jih seznanili s slovenskim stališčem, da ni mogoče z dialogom s Hrvaško ničesar doseči glede implementacije arbitražne razsodbe, je še pojasnil vodja slovenske diplomacije.

V Bruslju so medtem danes za STA v odzivu na aktualno dogajanje sporočili, da Evropska komisija glede arbitražne razsodbe vztraja pri že večkrat ponovljenem stališču, da od obeh strani pričakuje njeno implementacijo in da upa, da bosta strani dosegli dogovor o izvajanju odločbe.

V stališču, ki ga je prvič predstavil podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans 4. julija v Strasbourgu, komisija sicer še poudari, da vseskozi podpira mirno reševanje sporov o meji med članicami, in spomni, da je v tem konkretnem primeru tudi posredovala pri iskanju rešitve, ki je privedla do vzpostavitve arbitražnega procesa leta 2009. Izpostavi tudi, da je pripravljena posredovati, da bi dosegli celovito in pravično implementacijo razsodbe.

Visoki diplomatski viri v Bruslju pa so za STA odločno zanikali navedbe s hrvaške strani, da je odpoved sestanka dokaz, da Slovenija naj ne bi bila pripravljena na dialog.

"To nikakor ne drži. Nasprotno, gre za to, da hrvaška stran že ves čas zgolj zbuja vtis, da je za dialog. Medtem ko je v ozadju zavračanje dejanskega dialoga o implementaciji dokončne mednarodnopravne odločitve. Odločitve, ki ima obenem neposreden učinek na zakonodajo EU," pravijo bruseljski visoki diplomatski viri.

Po navedbah teh virov gre torej za veliko sprenevedanje na hrvaški strani, po novem tudi pred široko mednarodno javnostjo, kar je vsekakor povsem nekonstruktivno, neodgovorno in v nasprotju zavezanosti spoštovanja vladavine prava, k čemur so se zavezale vse članice EU.

Cerar je zaradi izjav hrvaškega kolega v nastopu v ZN, da je odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško primer spodkopavanja mednarodnega prava, odpovedal obisk v Zagrebu. Ta je bil predviden za 27. september.

Kot je v izjavi za javnost za slovenske medije v New Yorku povedal Cerar, je hrvaški premier s svojimi izjavami kršil dogovor, ki sta ga sprejela dva dni prej, ko sta se dogovorila za obisk.