c S

DZ danes o treh pravosodnih zakonih in noveli zakona o pravilih cestnega prometa

20.09.2017 11:00 Ljubljana, 20. septembra (STA) - DZ bo danes obravnaval novelo zakona o pravilih cestnega prometa in tri pravosodne zakone - predlog novele zakona o sodnem registrupredlog novele zakona o kazenskem postopku ter predlog zakona o kolektivnih tožbah. Največ razprave je predvidene za slednjega ter za novelo zakona o kazenskem postopku, ki najbolj razdvaja poslance.

Predlog novele zakona o sodnem registru, ki jo DZ sprejema po skrajšanem postopku, prinaša manj zahtevne dopolnitve zakona, ki nadgrajujejo zakonsko podlago za dostop in izmenjavo podatkov v sistemu povezovanja poslovnih registrov držav članic EU in Evropskega gospodarskega prostora.

Večje spremembe prinaša novela zakona o kazenskem postopku. Med drugim omejuje sodno preiskavo ter uvaja možnost zaslišanja prič in osumljencev s strani policije in tožilstva že v predkazenskem postopku. Prav slednje med poslanci (tudi nekaterimi koalicijskimi) sproža vrsto pomislekov, kritična je tudi zakonodajno-pravna služba, ki opozarja na omejevanje pravic osumljenca in njegovega zagovornika ter omejevanje vpogleda v gradivo in zbrane dokazne predmete.

Predlog zakona o kolektivnih tožbah pa je nov zakon, ki ga DZ enako kot novelo zakona o kazenskem postopku sprejema po rednem postopku. Zakon, kot pove že njegov naslov, predvideva možnost vložitve kolektivne tožbe, pri čemer pa za zdaj ostaja še odprt razmislek o tem, ali naj zakon velja tudi za že odprte zadeve, kot bi bile recimo tožbe varčevalcev v švicarskih frankih.

Predlog novele zakona o pravilih cestnega prometa, ki ga je v DZ vložila NSi, bi, če bi bil sprejet, voznikom na avtocesti, ki se ob prometni nesreči umikajo intervencijskim vozilom, dovolil umik na odstavni pas.