c S

Bruselj o obdavčevanju v digitalnem gospodarstvu

20.09.2017 09:01 Bruselj, 20. septembra (STA) - Evropska komisija bo danes na rednem tedenskem kolegiju razpravljala o obdavčevanju v digitalnem gospodarstvu, pri čemer je v ospredju vprašanje pravične obdavčitve internetnih velikanov Google, Amazon, Facebook in Apple. Pričakvati je nabor možnosti, o katerih naj bi nato v Tallinnu razpravljali voditelji članic EU.

Razprava o izzivih pri obdavčevanju v digitalnem gospodarstvu na neformalnem zasedanju finančnih ministrov EU konec minulega tedna v Tallinnu je pokazala, da ni enotnosti glede tega vprašanja, o katerem EU mora odločiti s soglasjem.

Več kot polovica članic EU, tudi Slovenija, podpira pobudo Francije, Nemčije, Italije in Španije za pravično obdavčitev internetnih velikanov, ki predvideva uvedbo davka za izravnavo davčne obremenitve, tako da bi digitalna podjetja plačevala davke tam, kjer ustvarjajo prihodek, ne pa tam, kjer prijavijo dobiček.

Tudi estonsko predsedstvo je pripravilo predlog, ki predvideva, da ni potrebna fizična prisotnost digitalnega podjetja za njegovo obdavčitev. V primerjavi s "hitro rešitvijo" četverice je to dolgoročnejša rešitev, ki jo podpira več kot 20 članic.

Vse članice se strinjajo, da je ukrepanje nujno, da bi rešitve morale biti globalne in da je treba ukrepati v sodelovanju z Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), a raven ambicije na evropski ravni je različna.

Ker ni enotnosti med članicami, se že omenja možnost okrepljenega sodelovanja - torej da bi davek uvedla koalicija voljnih članic, pri čemer je slišati tudi svarila pred ponovitvijo zgodbe z davkom na finančne transakcije.

Komisija bo poleg tega predstavila predloge v povezavi s finančnimi storitvami in unijo kapitalskih trgov.