Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

13.9.2017

Drago Kos in sodnik v zadevi Balkanski bojevnik sta se dogovorila glede razžalitve

Kranj, 13. septembra (STA) - Nekdanji predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos se je danes na kranjskem okrožnem sodišču opravičil sodniku Gorazdu Fabjančiču za namige o koruptivnosti pri sojenju v zadevi Balkanski bojevnik iz leta 2012. Oškodovanec je zato umaknil predlog za pregon, sodišče pa je izdalo zavrnilo sodbo za očitano kaznivo dejanje razžalitve.

Kos je novembra leta 2012 v zvezi z odločitvijo Fabjančiča o izločitvi dokazov v kazenski zadevi Balkanski bojevnik za oddajo Svet na Kanalu A izjavil: "Treba bi bilo začeti razmišljati o tem, kaj je tak sodnik dobil za tako odločitev" in "To se je lahko zgodilo zaradi napake policistov, zaradi napake tožilcev, lahko pa se je zgodilo tudi zaradi napake sodnika, ki je bila lahko tudi namerna, lahko tudi povzročena s korupcijo".

Sodnik Fabjančič je zaradi izjav, s katerima je Kos namigoval na njegovo koruptivnost, vložil predlog za pregon in tožilstvo je Kosa obtožilo kaznivega dejanja razžalitve. Danes je bil v zvezi s tem kazenskim postopkom na kranjskem okrožnem sodišču razpisan predobravnavni narok. Tožilstvo je za Kosa v primeru priznanja krivde predlagalo denarno kazen v višini 50 dnevnih zneskov.

Vendar sta obtoženi in oškodovanec skupaj s svojima odvetnikoma Stojanom Zdolškom in Emilom Zakonjškom že predhodno sklenila dogovor o javnem opravičilu in umiku predloga za kazenski pregon. Kos se je tako na današnjem naroku Fabjančiču javno opravičil. "Moje izjave o koruptivnosti sodnika niso bile resnične, saj niso temeljile na podatkih ali dejstvih, ki bi tako domnevo potrjevale. Zaradi takega vtisa v javnosti se sodniku Gorazdu Fabjančiču opravičujem," je dejal.

Fabjančič je opravičilo sprejel in umaknil predlog za pregon. Ker je oškodovanec umaknil predlog, na katerem je temeljil pregon za kaznivo dejanje razžalitve, je sodnica Andrijana Ahačič izdala zavrnilo sodbo, na katero se stranke v postopku, kot so napovedale, ne bodo pritožile. Stroški pa bodo bremenili proračun.

Kos in Fabjančič današnjega razpleta na sodišču nista želela komentirati. Fabjančičev odvetnik Zakonjšek pa je pojasnil, da oškodovanec nima interesa, da bi se zadeva nadaljevala v sodnem postopku, če Kos prizna, da njegove domneve o koruptivnosti niso temeljile na nobenih dejstvih. "To je v izjavi na predobravnavnem naroku tudi izrekel in se opravičil. Ta javno dana izjava nam zadošča," je pojasnil Zakonjšek.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar