Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

13.9.2017

Kritike na račun Kolar Celarčeve tudi od poslancev, ki interpelacije ne bodo podprli

Ljubljana, 13. septembra (STA) - Poslanske skupine so predstavile svoja stališča do očitkov v interpelaciji zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc. Podporniki interpelacije nizajo očitke na račun ministrice, a do nje so kritični tudi nekateri poslanci, ki sicer interpelacije ne nameravajo podpreti. Razprava bo predvidoma trajala do pozno zvečer.

V poslanski skupini NSi bodo interpelacijo podprli. Ministrica je po oceni Jerneja Vrtovca odgovorna za to, da se v zadnjih treh letih zdravstveni sistem ni izboljšal, stvari so se celo še poslabšale. "Razmere so na meji alarmantnega stanja," je dejal. Po oceni NSi se sistemske korupcije v zdravstvu v preteklosti ni dovolj zavzeto preganjalo, posledično so slabe prakse postale popolnoma običajne, korupcija se je zakoreninila v zdravstveni sistem. Spomnil je tudi na dogajanje v programu otroške srčne kirurgije in na otroški kardiologiji pediatrične klinike. "Zaradi slabih odnosov umirajo otroci. Prvi odgovoren v državi, ki mora ukrepati, je minister za zdravje," je poudaril.

Poslanska skupina Levica interpelacije ne bo podprla. Kot je v njihovem imenu pojasnil poslanec Miha Kordiš, na Kolar Celarčevi stoji ali pade aktualna zdravstvena reforma, četudi je ta morda preskromna. Kot je dejal, se z razrešitvijo ministrice čakalne dobe ne bi skrajšale, razmere na UKC Ljubljana pri otroški srčni kirurgiji pa se ne bi izboljšale. "Prepričan sem, da bi v vodo padla ukinitev dopolnilnega zavarovanja in omejevanje koncesij," je dejal Kordiš, ki ne vidi v koaliciji "niti enega politika, ki bi razumel, kako pomembni so ti ukrepi".

V poslanski skupini nepovezanih poslancev bodo o interpelaciji glasovali različno, medtem ko jo bo poslanec Bojan Dobovšek podprl, je preostali trije poslanci ne bodo, je uvodoma napovedala Alenka Bratušek. "Interpelacija ne bi spremenila nič. Ministrica, vlada in koalicija so odgovorni, da je stanje v zdravstvu takšno, kot je. Prav je, da nosijo odgovornost za to," je dejala. Podobno kot že predhodni govorci je izpostavila izgube bolnišnic in podaljševanje čakalnih dob. "Prvič v zgodovini naše države čakajo tudi bolniki z rakom," je opozorila. Prav tako še vedno ni "obljubljene zdravstvene reforme". "Narejenega ni nič, kar so zapisali v koalicijsko pogodbo," je ocenila poslanka in kritizirala tudi kadrovanje na vodilna mesta v zdravstvu.

V SMC podpirajo delo ministrice, zato bodo glasovali proti interpelaciji, je dejala Simona Kustec Lipicer. Po njenem mnenju je Kolar Celarčeva do danes naredila pomembne premike v modernizaciji zdravstva in zaščiti javnega zdravstvenega sistema, medtem ko so ob prevzemu mandata nasledili zdravstveni sistem, ki je nazadnje doživel prenovo po osamosvojitvi. Ob tem je opozorila, da je velik del politične javnosti, ki danes glasno kritizira delo Kolar Celarčeve, "ni prišel neomadeževan do te točke, na takšen ali drugačen način ste bili vpleteni v več kot 20 letno nazadovanje". Te politične akterje pa je označila za "molčeče priče, ki so dolga leta nemo gledale, kaj se dogaja, danes pa ste najbolj glasne kritičarke sprememb". "Motijo vas preboj, iz vas kričijo interesi, ki so vesolje oddaljeni od interesov ljudi, bolnikov," je dodala.

Nada Brinovšek (SDS) pa meni, da se hecno sliši trditev ministrice, vlade in koalicije, da je naš zdravstveni sistem dober. "To sprenevedanje meji že na pravljico o cesarjevih novih oblačilih. A se bo že našel kak korenjak, ki bo povedal, da je cesar nag," se je vprašala. Kot je ugotavljala, koalicija drži skupaj tudi za ceno zdravja ljudi. "Čez pol leta nas bodo volivci povprašali po našem zdravju," je ocenila. Dodala je še, da bi od ministrice pričakovali, da bo na interpelacijo odgovarjala z dejstvi, ne pa s "prostim spisom".

V poslanski skupini DeSUS interpelacije večinsko ne bodo podprli, a ne ker bi podpirali ministrico, ampak ker podpirajo premierja Mira Cerarja, ker ne želijo destabilizirati vlade in ker nekaj mesecev pred volitvami menjava ni smiselna. Obenem jih čudi, da Cerar ministrico še podpira. Poslanec DeSUS Franc Jurša namreč v predstavitvi stališča poslanske skupine ni skoparil s kritikami ministrice, ki da "z neukrepanjem, izbiranjem napačnih prioritet in odlašanjem pri sprejemanju odločitev ogroža ravno to, kar najbolj zagovarja - javno zdravstvo". "Rešitev, kako bomo financirali naše zdravstvo, še vedno nimamo, zato ne gojimo več upanja, da bi tako zahteven in pomemben zakon lahko sprejeli v tem mandatu," je dejal.

Iz podobnih razlogov večinsko ne bodo podprli interpelacije tudi v SD. Kot je dejala Bojana Muršič, večino mandata poslušajo prazne obljube glede zakona o zdravstvenem varstvu, a do danes razen nedodelanih osnutkov niso videli predloga zakona. "Sistem se nam sesuva, potrebovali bi takojšnje odločitve, mi pa mencamo in mencamo", je opozorila. A glede na to, da je koalicija pred iztekom mandata, v SD ne verjamejo, da bi v tako kratkem obdobju kaj dosegli z novim ministrom.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar