Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

13.9.2017

Župan Soršak verjame, da je OPN skladen z zakonodajo

Hoče, 13. septembra (STA) - Župan Občine Hoče-Slivnica Marko Soršak verjame, da pri sprejemanju občinskega prostorskega načrta (OPN) ni prišlo do neskladij z zakonom o vodah. Dan po pravnomočnosti okoljevarstvenega soglasja za projekt Magna v Hočah namreč danes o domnevnih kršitvah zakona poroča spletni Požareport, kjer novinar Bojan Požar napoveduje sodno preverjanje OPN.

Požar navaja, da je OPN sprejet v nasprotju z zakonom o vodi. "Na zemljiščih, ki jih ta OPN daje Magni Steyr, je namreč na podlagi zakona o vodah izrecno prepovedano graditi lakirnice in podobne industrijske obrate. Vse to posledično pomeni, da se projekt Magna Nukleus vrača daleč daleč nazaj, šele v prvo fazo," poroča Požareport.

V Občini Hoče-Slivnica so OPN sprejeli konec leta 2014, spremembe in dopolnitve številka 2, ki se nanašajo na strateško naložbo Magne Steyr, pa februarja letos. Pri vsakem postopku, kjer se izdeluje OPN ali pa spremembe in dopolnitve OPN, gre zadeva vsem nosilcem urejanja prostora. Pri spremembah in dopolnitvah številka 2 jih je bilo 27, med drugim ga je pregledala tudi Direkcija RS za vode in vsa ministrstva, je danes za STA poudaril Soršak.

"Glede tega, da je zadevo pregledala direkcija za vode, verjamem, da ni prišlo do kakšnih neskladij z zakonom oziroma da le teh ni bilo," je dejal Soršak in poudaril, da so OPN pripravljali strokovnjaki, tudi strokovnjaki s področja voda.

Ob tem je poudaril, da gre na območju načrtovane lakirnice družbe Magna Steyr za vodovarstveno območje, da pa so v bližnjem območju tudi avtocesta, železnica, letališče, prav tako blagovne rezerve fosilnih goriv v Račah, na istem vodovarstvenem območju je tudi celotna industrijska cona v Hočah, tudi tri lakirnice. In vsi morajo imeti zagotovljene ukrepe, aktivne in pasivne, da ne pride do vplivov na podtalnico, je poudaril Soršak, ki sicer podrobnosti 69. člena zakona, za katerega Požar navaja, da je kršen, danes še ni uspel preučiti.

Zakon o vodah v 69. členu v 2. točki navaja, da je na vodovarstvenem območju prepovedana gradnja objekta in naprave, ki je namenjena proizvodnji, v katero so vključene nevarne snovi in za katero je v skladu s predpisi na področju varstva okolja treba pridobiti okoljevarstveno soglasje, ter objekta in naprave za odlaganje odpadkov.

STA še čaka na odgovor direkcije za vode.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar