Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

8.9.2017

Vlada sprejela akcijski načrt na področju drog za obdobje 2017-2018

Ljubljana, 08. septembra (STA) - Vlada je na današnji redni seji sprejela akcijski načrt na področju drog za obdobje 2017-2018. Z njim podrobneje opredeljuje posamezne cilje, zapisane v resoluciji o nacionalnem programu na področju drog za obdobje 2014-2020, načine njihovega uresničevanja in konkretne naloge posameznih nosilcev predvidenih aktivnosti.

Kot je vlada objavila na omrežju Tumblr, so bili ukrepi in aktivnosti, ki so vključeni v akcijski načrt, "izbrani na podlagi ugotovljene dodane vrednosti ukrepov ter evidentiranih, izmerljivih, vnaprej predvidenih in verjetnih rezultatov". Akcijski načrtu pa izrecno določa tudi časovni okvir, znotraj katerega naj bi se dejavnosti izvedle, ter institucije, odgovorne za njihovo izvajanje in poročanje.

Ob tem so v sporočilu za javnost spomnili, da je krovni cilj omenjene resolucije zmanjšati in omejiti škodo, ki jo za posameznika, družino in družbo predstavlja uporaba prepovedanih drog. Z njo in izvedbenim akcijskim načrtom se po njihovih navedbah nadaljuje celovit in uravnotežen pristop na področju drog v Sloveniji, ki zajema programe zmanjševanja povpraševanja po drogah in programe zmanjševanja ponudbe prepovedanih drog. Akcijski načrt se smiselno navezuje tudi na sprejete strategije s področja preprečevanja in zatiranja kriminalitete ter na strategije na področju socialnega varstva, so še dodali.

Akcijski načrt je pripravila delovna skupina, ki so jo sestavljali predstavniki vseh ministrstev s pristojnostmi na področju drog, predstavniki raziskovalne skupnosti in predstavniki nevladnih organizacij. Proces njegovega nastajanja je spremljala komisija vlade za droge, ki ga je na koncu tudi potrdila.

Za spremljanje izvajanja akcijskega načrta je zadolženo ministrstvo za zdravje kot pristojno ministrstvo za reševanje problematike prepovedanih drog, ki v ta namen imenuje ožjo delovno skupino. Ta pa bo redno poročala komisiji vlade za droge.

Aktivnosti akcijskega načrta so v okviru rednih dejavnosti financirane iz obstoječih proračunskih postavk več ministrstev, sofinanciranje pa so še na ravni lokalnih skupnosti, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije ter Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar