c S

Po navedbah ministrstva za zdravje so sredstva ZZZS omejena

21.08.2017 16:10 Ljubljana, 21. avgusta (STA) - Na ministrstvu za zdravje zanikajo navedbe Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, da so se cene zdravstvenih storitev v socialnih zavodih z letošnjim splošnim dogovorom znižale. Kot pravijo, so se cene vrnile na raven pred 1. junijem lani. Poudarjajo tudi, da so sredstva Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) omejena.

Kot pravijo na ministrstvu, je vlada ob obravnavi spornih vprašanj za splošni dogovor za pogodbeno leto 2016 odločila, da se cene zdravstvenih storitev v obdobju od 1. junija 2016 do 31. decembra 2016 povečajo za 3,6 odstotka. Trditve, da so se cene zdravstven nege v domovih za starejše z dogovorom za letos znižale, zato po njihovem "ne držijo, saj je bilo povišanje cen odobreno le za zgoraj navedeno obdobje".

Vlada se, kot navaja ministrstvo, pri obravnavi spornih vprašanj za splošni dogovor za pogodbeno leto 2017 ni odločila za povišanje cen zdravstvenih storitev tudi v letošnjem letu, ker so sredstva ZZZS "omejena in prednostno namenjena nujnim širitvam programov zlasti s ciljem skrajševanja nedopustno dolgih čakalnih dob," so zapisali.

Navajajo še, da se ministrstvo in vlada zavedata problematike plačevanja zdravstvenih storitev v socialnovarstvenih zavodih: "V ta namen je vlada na seji 21. junija, na kateri je sprejela splošni dogovor za pogodbeno leto 2017, sprejela tudi dodatni sklep, ki se glasi: 'Ministrstvo za zdravje ustanovi medresorsko delovno skupino za pripravo novega plačilnega modela za zdravstveno nego v socialnovarstvenih zavodih, ki se upošteva pri pripravi Splošnega dogovora za pogodbeno leto 2018.'"

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije so namreč danes v odprtem pismu opozorili, da ob nedavnem dogovoru s sindikati o dvigu plač in znižanju plačila za zdravstvene storitve v socialnih zavodih slednji morda ne bodo zmogli izplačati plač svojim zaposlenim, saj da plačilo iz zdravstvene blagajne ne zadostuje za pokritje stroškov.

Kot so izpostavili, ne le da z vladne strani ni odziva na njihova opozorila, s potrditvijo splošnega dogovora o razdelitvi sredstev v zdravstvu za letošnje leto je vlada 21. junija potrdila še 3,6-odstotno znižanje cene zdravstvenih storitev v socialnih zavodih.