c S

Na razpisu za kratke programe socialne aktivacije izbrali osem izvajalcev

18.08.2017 14:50 Ljubljana, 18. avgusta (STA) - Na ministrstvu za delo so zaključili javni razpis za sofinanciranje razvoja in izvajanja kratkih programov socialne aktivacije, razpis za dolge bo zaključen v kratkem. V prvem razpisu so izbrali osem izvajalcev, skupaj bodo izvedli 39 kratkih programov. Sredstva v okviru razpisa obsegajo okoli 750.000 evrov, vključiti pa nameravajo 585 uporabnikov.

Kot so pojasnili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, bosta v okviru projekta socialne aktivacije na voljo dve vrsti programov. Dolgotrajni programi bodo trajali 11 mesecev, njihov ključni cilj pa je razvoj in dvig socialnih in funkcionalnih spretnosti in znanj, ki bodo okrepili posameznika na osebni ravni in omogočili njegovo vključevanje v delovno aktivnost ter približevanje vstopu na trg dela.

Cilj kratkotrajnih programov, dolgih približno tri mesece in pol, pa je po navedbah ministrstva pridobitev funkcionalnih znanj in socialnih kompetenc. Vanje se bodo lahko vključile osebe, ki so prejemniki denarne socialne pomoči s kompleksno socialno in zdravstveno problematiko, osebe, ki niso prejemniki denarne socialne pomoči, imajo pa kompleksno socialno in zdravstveno problematiko, ter osebe, vpisane v evidence začasno nezaposlenih oseb.

Po pojasnilih ministrstva je socialna aktivacija eden od sestavnih delov reorganizacije centrov za socialno delo. Pomeni celovit pristop v socialni politiki, glavni cilj pa je opolnomočenje najranljivejših skupin prebivalstva. "To je tudi eden ključnih pristopov v evropskem prostoru, s katerim države rešujejo problem dolgotrajne brezposelnosti ter tako zmanjšujejo tveganja ljudi, da zdrsnejo v revščino in socialno izključenost," so navedli.

Projekt socialne aktivacije, ki ga bosta od 2017 do 2022 sofinancirala država in evropski socialni sklad, vsebuje vzpostavitev celovitega modela socialne aktivacije ter razvoj kakovostnih in dostopnih programov. Za celotno obdobje je po navedbah ministrstva predvidenih 47,5 milijonov evrov.

Kot so pojasnili, so na ministrstvu že zaposlili koordinatorje socialne aktivacije, jeseni pa se bodo v programe začele vključevati osebe, ki so zanje primerne.

Pri projektu socialne aktivacije je po mnenju ministrstva ključno sodelovanje koordinatorjev socialne aktivacije, centrov za socialno delo in uradov za delo. Centri za socialno delo in uradi za delo predstavljajo enotno vstopno točko za vse, ki se želijo vključiti v programe socialne aktivacije. Strokovni delavci na centrih za socialno delo in uradih za delo tako že pripravljajo sezname kandidatov za vključitev v programe, naloga koordinatorjev pa bo, da osebam predstavijo programe, ki bodo na voljo v posamezni regiji, in vsakega potencialnega udeleženca usmerijo v ustrezen program. Udeležencem bodo nudili spremljanje, podporo in informiranje pred samim vstopom v program, ves čas trajanja programa in tudi po zaključku programa, so še pojasnili na ministrstvu.