c S

Kitajska ustanovila sodišče za reševanje spletnih sporov

18.08.2017 15:02 Peking, 18. avgusta (STA) - Na Kitajskem je danes z delom začelo posebno sodišče, pristojno za obravnavo s spletom povezanih civilnih pritožb. Sodni sistem se namreč ob hitri rasti mobilnih plačil in spletne trgovine sooča z vse več pritožbami s tega področja. Storitve bodo sprva na voljo prebivalcem mesta Hangzhou, od koder prihaja tudi spletni trgovec Alibaba.

Stranke bodo lahko pritožbo vložile prek spleta in počakale na obravnavo, ki bo potekala prek video klepeta, navedbe kitajskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah vodstva sodišča bo to ljudem ponujalo "učinkovite nizkocenovne rešitve za nove oblike sporov, do katerih prihaja na spletu". Olajšalo naj bi tudi vlaganje tožb in povečalo varnost potrošnikov.

Kitajska je konec minulega leta naštela 731 milijonov uporabnikov spleta, kar jo uvršča na prvo mesto med vsemi svetovnimi državami. Pri Alibabi so samo 11. novembra lani ustvarili 17,8 milijarde dolarjev (15,01 milijarde evrov) prometa, kar je več kot dvakrat več od prejšnjega rekorda.