c S

Stavkovni odbor sindikatov državne uprave odgovor vladne strani pričakuje do 25. avgusta

18.08.2017 15:59 Ljubljana, 18. avgusta (STA) - Skupni stavkovni odbor, ki ga je oblikovalo več sindikatov državne uprave, je na premierja Mira Cerarja in ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja danes naslovil nov dopis. Kot so zapisali, ju še zadnjič pozivajo k opredelitvi do stavkovnih zahtev, ki so jih postavili pred mesecem dni. Za odgovor pa so jima dali čas do 25. avgusta.

"V primeru vašega molka bomo razumeli, da se nočete pogajati o naših zahtevah, zato bomo začeli z organizacijo in izvedbo najostrejših oblik sindikalnega boja," so napovedali.

Kot so zapisali v dopisu, gre za skupne stavkovne zahteve za zaposlene v ministrstvu za obrambo, Finančni upravi RS, pravosodnem ministrstvu, upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter veterinarski upravi.

Zanje zahtevajo dvig osnovnih plač za štiri plačne razrede ter odpravo obstoječih in novonastalih anomalij v plačnem sistemu. Njihova zahteva je tudi spregled izobrazbe na delovnih mestih oz. nazivih s primerljivim poklici, ki to že imajo tako urejeno ali se ureja.

Prav tako zahtevajo, da se najpozneje do 31. oktobra sklene normativni del kolektivne pogodbe za državno upravo, uprave pravosodnih organov in uprave samoupravnih lokalnih skupnosti. V njem pa želijo, da se uredi vrednotenje prepovedi in omejitev iz področnih zakonskih predpisov, ki niso bile del plačnega sistema. Za 20 odstotkov želijo zmanjšati delovne obveznosti za delavce nad 50 letom starosti. Za delo prek polnega delovnega časa v izjemnih ali nujnih primerih pa zahtevajo dvig plačila na štirikratnik.

Med njihovimi zahtevami so še ureditev prispevne stopnje za poklicno upokojevanje, plačevanje prispevka za poklicno upokojevanje v času daljše bolniške zaradi poškodbe pri delu oz. poklicne bolezni, stoodstotno plačilo bolniške zaradi poškodbe, nastale na poti v službo oz. domov iz službe. Poleg tega so na seznam zahtev uvrstili plačilo sindikalnega dela, dodatne dneve dopusta za primere, ki niso določeni v veljavnih predpisih, ter obračun potnih stroškov za prihod in odhod z dela z določitvijo varne poti.