Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

11.8.2017

Predsednik Pahor v torek gosti šest ameriških senatorjev

Ljubljana, 11. avgusta (STA) - Predsednik republike Borut Pahor bo v torek gostil šest ameriških senatorjev. Pogovarjali naj bi se o položaju v jugovzhodni Evropi, pogovori pa bodo posvečeni tudi varnosti, obrambnim zadevam, sodelovanju v Natu in dvostranskim odnosom, napovedujejo v predsednikovem uradu. Senatorje bo sprejel tudi zunanji minister Karl Erjavec.

V delegaciji ameriškega senata bodo Roy Blunt, John Cornyn, William Thad Cochran, Susan Collins, Thom Tillis in Thomas Bryant Cotton. Vsi so republikanci.

Delegacijo bo vodil Blunt, ki je podpredsednik republikanske konference v ameriškem senatu in član več odborov, med drugim odbora za trgovino, znanost in transport ter odbora za obveščevalno dejavnost. Član slednjega odbora je tudi senator Cornyn, ki je po hierarhiji drugi najpomembnejši republikanski senator, navajajo v Pahorjevem uradu.

Senator Cochran vodi senatni odbor za zvezni proračun, ki je največji odbor v senatu. V okviru tega odbora vodi tudi pododbor za obrambo. Je sicer tudi član odbora za kmetijstvo, prehrano in gozdarstvo ter odbora za zakonodajo in administracijo.

Tudi senatorka Susan Collins je članica odbora za obveščevalno dejavnost in odbora za zdravje, izobraževanje in delo. Senator Thom Tillis je član odbora za oborožene sile, tako kot najmlajši senator Cotton.

Kot napovedujejo v predsednikovem uradu, se želijo senatorji z obiskom v Sloveniji seznaniti s situacijo v jugovzhodni Evropi ter bolj spoznati posamezne prijateljske in zavezniške države.

Predsednik republike Borut Pahor je sicer minuli ponedeljek že sprejel dva ameriška kongresnika - Devina Nunesa in Franka LoBionda. V pogovoru so med drugim potrdili tesno zavezništvo med državama, govorili pa so tudi o odnosih med EU in ZDA.

V pogovoru so izpostavili tudi dinamično geopolitiko Jugovzhodne Evrope, kjer Slovenija kot aktivna članica Evropske unije in zveze Nato pozorno spremlja razmere v regiji in se vključuje v njihovo reševanje po mirni poti, so v ponedeljek še sporočili iz Pahorjevega urada.

Spomnili so še, da je predsednik Pahor v luči 25. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in ZDA aprila v Sloveniji gostil ameriškega senatorja Johna McCaina, julija pa se je v Varšavi srečal z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ki ga je tudi povabil na obisk v Slovenijo.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar