Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

11.8.2017

Sodišče poziva Rastoderja k prevzemu Stožic

Ljubljana, 11. avgusta (STA) - Okrožno sodišče v Ljubljani je na Ajpesu objavilo poziv ločitvenemu upniku, lastniku in direktorju družbe Rastoder Izetu Rastoderju, da poda soglasje za prevzem nedokončanega trgovskega centra v športnem parku Stožice. Rastoder mora soglasje za prevzem premoženja, ki je vredno 15 milijonov evrov, oddati v 15 dneh.

Stečajna upraviteljica družbe Gradis-Energoplan (Grep) Lucija Klampfer je junija predlagala sodišču, da za nedokončani trgovski center v Športnem parku Stožice objavi poziv ločitvenemu upniku Rastoderju, da prevzame premoženje.

Edina dražba za nedokončani trgovski center v Športnem parku Stožice, ki je potekala 8. maja, je bila neuspešna. Varščino v višini 1,045 milijona evrov je sicer edini vplačal Rastoder, a k dražbi ni pristopil. Stečajna upraviteljica je sicer predlagala novo dražbo, a se Rastoder kot največji ločitveni upnik s tem ni strinjal.

Izklicna cena za nepremičnine, ki predstavljajo nedokončani trgovski del parka Stožice, je bila na dražbi postavljena pri 20,9 milijona evrov. Nepremičnine so večinoma v tretji gradbeni fazi, prodajale pa so se kot celota.

Zakaj se Rastoder majske dražbe, kljub temu, da je vplačal varščino, ni udeležil, Klampferjeva takrat ni vedela.

Rastoder, ki je kupil terjatve, zavarovane z nedokončanim trgovskim delom, je sicer že pred dražbo za STA dejal, da pričakuje dogovor o lastništvu. Kot je pojasnil takrat, se bo skušal s sodiščem dogovoriti za kompenzacijo, če ne bo drugih ponudnikov.

"Menim, da bi bilo popolnoma nesmiselno, da bi dvakrat plačali za lastništvo Stožic, glede na to, da smo plačali za terjatve bank. Poleg tega bo po nekaterih ocenah treba vložiti še okrog 30 milijonov, preden bi lahko trgovski del Stožic predali uporabnikom, ali pa 50 ali 60 milijonov, če bi to storili na ključ," je v začetku maja dejal Rastoder.

Stečajna upraviteljica je po dražbi glede Rastoderjevega predloga pojasnila, da je pobot v zakonu o izvršbi dovoljen, v insolvenčnem zakonu pa ne. Če ločitveni upnik ne poda soglasja k nadaljnjim prodajam oz. k novi prodaji ceni, lahko pride do postopka prenosa nepremičnin na ločitvenega upnika.

Če bo ta rekel, da ne poda soglasja k prodaji, se po navedbah Klampferjeve naredi načrt delitve stečajne mase. To pomeni, da je dolžan ločitveni upnik poravnati vse stroške stečajnega postopka, s sklepom o izročitvi nepremičnin pa sodišče nepremičnino izroči upniku. Kot je razvidno iz današnje objave na Ajpesu, znašajo ti stroški 162.000 evrov.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je lani maja z družbo Rastoder sklenila pogodbo o prodaji svežnja 84 milijonov evrov terjatev do Grepa, pogodba predvideva tudi izpolnitev določenih pogodbenih obveznosti. S kolikšnim popustom je Rastoder dobil terjatve, ni znano. Še pred tem je Rastoder od Gorenjske banke, SID banke in nekaterih drugih komercialnih bank odkupil okoli 30 odstotkov vseh terjatev do Grepa.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar