c S

EU skrbi vpliv načrtovanih novih sankcij ZDA proti Rusiji na evropske energetske interese

24.07.2017 16:13 Bruselj, 24. julija (STA) - V EU z zaskrbljenostjo spremljajo načrte ZDA za zaostritev gospodarskih sankcij proti Rusiji, ki bi lahko posegle tudi v energetske interese unije, so danes povedali v Evropski komisiji. EU pričakuje, da bodo ZDA te interese upoštevale, in opozarja na pomen enotnosti G7, v nasprotnem primeru pa grozi s povračilnimi ukrepi.

V Evropski komisiji so se na načrte ameriškega kongresa za zaostritev sankcij proti Rusiji odzvali že v soboto, ko so opozorili pred morebitnimi obsežnimi posledicami za evropska prizadevanja za zmanjševanje energetske odvisnosti od Rusije.

Danes je glavni govorec komisije Margaritis Schinas poudaril, da razvoj dogodkov v ameriškem kongresu spremljajo z zaskrbljenostjo z vidika energetske neodvisnosti in varnosti EU ter da so aktivirali vsa diplomatska sredstva za pogovor z ameriškimi partnerji.

V Bruslju opozarjajo tudi na pomen enotnosti G7 glede sankcij proti Rusiji in izvajanja mirovnih sporazumov iz Minska ter na sploh pričakujejo, da bodo Američani upoštevali evropske interese v procesu priprave novih sankcij.

V skladu z osnutkom zakonodaje, o kateri bo kongres glasoval v torek, naj bi sankcije ciljale na energetski, finančni, železniški, kovinski, rudarski in pomorski sektor. Predvidena je možnost sankcij proti kateremu koli podjetju, ki energetsko sodeluje z Rusijo.

Nemčija je sicer že zagrozila s povračilnimi ukrepi, če bodo ZDA kaznovale nemška podjetja, ki sodelujejo pri projektu Severni tok 2. Projekt gradnje plinovoda od Rusije do Nemčije je sicer močno sporen tudi znotraj unije.

Povračilne ukrepe pripravlja tudi Evropska komisija. Uradno jih ne želi navajati in komentirati. Sklicuje se le na splošno izjavo predsednika Jean-Clauda Junckerja, da se je EU vselej pripravljena odzvati s povračilnimi ukrepi, če je to potrebno.

Ameriški Politico poroča o možnosti uporabe "blokirajoče" zakonodaje, po kateri ekstrateritorialni ameriški zakoni niso izvršljivi v EU, in povračilnih ukrepov v okviru Svetovne trgovinske organizacije (WTO).

EU naj bi po poročanju Politica želela tudi javno izjavo ameriške administracije, da se diskrecijska pooblastila ne bodo uporabila proti evropskim podjetjem. Podobno zagotovilo naj bi unija leta 2014 dobila od tedanjega ameriškega predsednika Baracka Obame.

V sredo naj bi o tem razpravljal kolegij komisije. Pogovori EU in ZDA o tem sicer še potekajo, tako da je nemogoče napovedati, kakšne odločitve je mogoče pričakovati sredi tedna.