c S

Na Hrvaškem prijeli skupino roparjev bankomatov

24.07.2017 16:23 Zagreb, 24. julija (STA) - Na Hrvaškem so aretirali peterico romunskih državljanov, ki so iz 12 bankomatov na območju Zagreba, Reke in Istre odtujili približno 205.000 evrov, je danes sporočila hrvaška policija. Skupina je vdirala v elektronski sistem bankomatov in na ta način kradla denar. Policija išče še enega člana skupine.

Kriminalisti so na današnji novinarski konferenci v Zagrebu dejali, da je skupina ukradla najmanj 1,5 milijona kun (205.000 evrov). Pri aretiranih romunskih državljanih so našli 71.900 kun (9600 evrov), 7170 evrov in 100 britanskih funtov, kot tudi več prenosnikov, mobilnih telefonov ter različno orodje. Našli so tudi dele obleke, ki so jih glede na posnetke varnostnih kamer roparji uporabljali na svojih pohodih, je objavljeno na spletni strani zagrebške policije.

Vodja hrvaške službe za boj proti organiziranemu kriminalu Zvonimir Petrović je ocenil, da je šlo za najbolj sofisticirane rope bankomatov na Hrvaškem doslej.

Kot je pojasnil, so tatovi s spajkalnikom ali akumulatorskim vrtalnikom naredili odprtino pri tipkovnici bankomata. Nato so se s posebno prilagojenimi mobiteli ali prenosniki povezali z napravo za izplačilo denarja v bankomatu ter bankomatu ukazali, naj izplača ves denar iz bankomata, je poročal hrvaški radio.

Osumljencem so odredili enomesečni pripor v Zagrebu. Šestega člana skupine hrvaška policija intenzivno išče.