c S

Bruselj se še ne želi izreči o Dudovem vetu, v sredo celovita razprava

24.07.2017 15:27 Bruselj, 24. julija (STA) - V Evropski komisiji se za zdaj ne želijo opredeliti do napovedi poljskega predsednika Andrzeja Dude o vetu na dva od štirih spornih pravosodnih zakonov, ki so na Poljskem sprožili množične proteste, v Bruslju pa najostrejša opozorila Varšavi doslej. V odzivu na dogajanje na Poljskem pravijo le, da bo kolegij v sredo celovito razpravljal o tem.

Poljski predsednik, ki izhaja iz vladajoče stranke Zakon in pravičnost Jaroslawa Kaczynskega, je danes nepričakovano napovedal, da bo vložil veto na dva od štirih zakonov iz sporne reforme pravosodja in da bo v dveh mesecih pripravil nova predloga.

Sporni so zakon o nacionalni pravosodni šoli, ki že velja, zakon o državnem pravosodnem svetu, zakon o ureditvi rednih sodišč in zakon o vrhovnem sodišču. Duda je napovedal veto na zakona o državnem pravosodnem svetu in vrhovnem sodišču.

Prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans je minulo sredo poudaril, da vsak od teh štirih zakonov resno spodkopava neodvisnost sodstva, celoten sveženj pa sploh odpravlja vsakršno neodvisnost pravosodja.

Med konkretnimi spornimi elementi reforme je omenil predčasno končanje mandata sodnikom vrhovnega sodišča ter pooblastilo ministru za pravosodje, da imenuje in odpokliče sodnike brez kakršnih koli meril.

Ob tem je Timmermans Varšavo minulo sredo posvaril, da je zelo blizu sprožitev 7. člena pogodbe EU, ki v skrajnem primeru sistemskih groženj pravni državi predvideva začasen odvzem glasovalnih pravic kršiteljici.

Napovedal je tudi, da bo komisija hitro pripravila vse potrebno za sprožitev pravnih postopkov proti Poljski zaradi kršitev pravnega reda EU ter da namerava te postopke sprožiti to sredo.

Kako bo Dudova napoved veta vplivala na načrte Evropske komisije za to sredo, za zdaj ni znano, saj so bili v Bruslju glede tega danes redkobesedni.

Glavni govorec komisije Margaritis Schinas je poudaril le, da bo kolegij komisarjev v sredo "celovito razpravljal" o dogajanju na Poljskem. O podrobnostih ni želel govoriti, češ da ne želi ugibati o poteku sredine razprave.

Napoved "celovite razprave" je sicer mogoče razumeti kot opozorilo, da nista sporna samo dva zakona, za katera je Duda napovedal veto.

Poleg tega so v komisiji danes spomnili, da je Timmermans minulo sredo Varšavi ponudil dialog in da njegove ponudbe na poljski strani za zdaj niso sprejeli.

Na izrecno vprašanje, ali Dudovo potezo v komisiji razumejo kot pozitiven razvoj dogodkov, je govorec odgovoril, da je to politična komisija in da je treba najprej dati "političnim gospodarjem" priložnost za razpravo.

Ali bo komisija v sredo sprožila pravne postopke proti Poljski, za zdaj ni jasno. Po neuradnih informacijah naj bi vsaj pripravila vse potrebno, da bo mogoče postopke sprožiti tudi kadar koli med poletnimi počitnicami.