c S

Stranke z različnimi odzivi na odločitev ustavnega sodišča glede referenduma

21.07.2017 16:25 Ljubljana, 21. julija (STA) - V poslanskih skupinah so se različno, a glede na njihova stališča pričakovano odzvali na odločitev ustavnega sodišča, ki je zavrnilo pobudo za oceno ustavnosti glede datuma referenduma o zakonu o drugem tiru. V SMC ocenjujejo, da to pritrjuje pravilnost njihove odločitve glede datuma, za DeSUS je odločitev sodišča pričakovana, v NSi jo spoštujejo.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je sporočila, da spoštuje odločitev ustavnega sodišča, ki pritrjuje pravilnost odločitve poslanske skupine SMC. "Razvojne projekte države je potrebno nadaljevati v najhitrejšem možnem času, predvsem pa neodvisno od drugih političnih aktivnosti, še prav posebej volitev," je navedla.

Iz NSi so sporočili, da odločitev ustavnega sodišča spoštujejo. Si pa želijo, da referendum o drugem tiru uspe. Tako bodo državljani po njihovem mnenju zavrnili predrag vladni projekt, hkrati pa bo Slovenija dobila priložnost, da ponovno razmisli, kakšen drugi tir in za kakšno ceno potrebuje.

Za vodjo poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojana Dobovška je odločitev ustavnega sodišča pričakovana, saj da je odločalo o "ozki" pravo-formalni ustreznosti datuma, ki je s tega vidika v skladu z zakonodajo. "Pri tem pa ta odločitev v ničemer ne zmanjšuje politične odgovornosti vlade in koalicije, ki si s taksno določitvijo datuma odkrito prizadeva za zmanjšanje pomena referendumskega odločanja, kar je v nasprotju z osnovnimi demokratičnimi temelji naše države," je navedel za STA in dodal, da je projekt drugi tir pripravljen katastrofalno in predstavlja nesprejemljiva korupcijska ter proračunska tveganja.

Iz SD so sporočili, da se na odločitev sodišča ne bodo odzvali. Prav tako se niso odzvali v SDS in Levici.

Je pa odločitev ustavnega sodišča pozdravil predsednik DZ Milan Brglez. Spomnil je, da je bila odločitev sprejeta s sedmimi glasovi od devetih glasov sodnikov, kar po njegovem mnenju kaže na veliko enotnost. Vendar pa je ločeni mnenju Marka Šorlija in Klemna Jakliča označil za izredno zanimivi in ju bo natančneje preučil. Prvi se ne strinja s presojo, da DZ z umestitvijo ene četrtine kampanje v čas dopustov ne bo nedopustno posegel v možnost učinkovite referendumske kampanje. Jaklič je ocenil podobno.

Tudi pobudnik ustavne presoje odloka o referendumu Vili Kovačič je prepričan, da odlok diskriminira tiste, ki bi želeli sodelovati v kampanji, saj se ta začne v času dopustov. Ustavno sodišče pa izpostavlja, da se bo večji del kampanje vendarle septembra.

Izvedbo referenduma na zadnjo septembrsko nedeljo so podprli koalicijski poslanci. Opozicija se je zavzemala, da bi bil referendum na dan predsedniških volitev, kar so utemeljili s tem, da bi privarčevali okoli tri milijone evrov.