c S

Predlogi davčnih ukrepov v javni obravnavi

21.07.2017 15:56 Ljubljana, 21. julija (STA) - Ministrstvo za finance je danes v javno obravnavo dalo predloge sprememb petih zakonov na davčnem področju. Spremembe so predvidene pri obdavčenju v sistemu normiranih odhodkov, davčni obravnavi napotenih delavcev in dodatni splošni olajšavi pri dohodnini ter pri davčnem potrjevanju računov in pomoči ladjarjem.

Predlogi novel zakonov o dohodnini, o davku od dohodkov pravnih oseb, o davčnem postopku, o davčnem potrjevanju računov in o davku na tonažo bodo v javni obravnavi do 11. avgusta.

Kot so sporočili z ministrstva za finance, so predvideni ukrepi na davčnem področju "v smeri nadaljnjega prestrukturiranja davčnih bremen, izboljšanja učinkovitosti pobiranja javnih dajatev ter zmanjševanja administrativnih bremen".

Spremembe so predvidene na področju obdavčevanja v sistemu normiranih odhodkov, s katerimi naj bi povečali učinkovitost in pravičnost sistema ter zmanjšati tveganja zlorab sistema in vplivov na obnašanje deležnikov na trgu dela. Po predlogu bi višino normiranih odhodkov znižali s sedanjih 80 odstotkov na 60 odstotkov, davek pa bi se izračunaval glede na zavezančevo uvrstitev v dohodninski razred.

Predvidena je uvedba posebne davčne sheme za dohodke, dosežene z napotitvijo na delo izven države. S tem naj bi ustvarili konkurenčnejše pogoje za gospodarstvo s privabljanjem novih znanj v slovenski gospodarski in raziskovalni prostor.

Načrtujejo tudi odpravo nezveznosti dodatne splošne olajšave ter tako odpraviti primere, ko nekdo z nizkimi dohodki zasluži le nekaj evrov več od drugega, pa pade v razred s precej nižjo olajšavo. Po novem bi bila od zgornje dohodkovne meje, do katere se prizna najvišja dodatna splošna olajšava (od 11.166,37 evra) do dohodkovne meje 13.316,81 evra priznana dodatna splošna olajšava, določena linearno v odvisnosti od dohodka med tema dohodkovnima mejama.

Pri davku od dohodkov pravnih oseb so predvideni tudi ukrepi za vključitev vseh učinkov prevrednotenj in prerazvrstitev vseh finančnih instrumentov v davčno osnovo.

Ministrstvo načrtuje podaljšanje sheme državne pomoči za ladjarje, in sicer bodo v zakonu o davku na tonažo omogočili, da se dohodki od prodaje ladje, če pogoji reinvestiranja po shemi državne pomoči davka na tonažo niso izpolnjeni, vključijo v sistem ugotavljanja davčne osnove davka od dohodkov pravnih oseb ne več v polnem znesku, ampak samo delno (tj. za razliko med prodajno vrednostjo ladje in nabavno vrednostjo ladje, zmanjšano za obračunano amortizacijo).

Pri davčnem potrjevanju računov bodo po predlogu zavezanci, ki uporabljajo vezane knjige računov in podatke davčnemu organu sporočajo enkrat mesečno, to lahko počeli tudi po koncu letošnjega leta, ko se bi po veljavnem zakonu izteklo prehodno obdobje; ta možnost bi se torej uveljavila kot trajna.

Poleg tega bodo rok za naknadno sporočanje podatkov o računih, izdanih z uporabo vezane knjige računov, podaljšali do 10. dne v mesecu, ki sledi mesecu, v katerem je bil račun izdan. Zavezanci bodo tako lahko podatke za celoten pretekli mesec sporočali naenkrat.

Pri davčnem postopku je poleg sprememb, ki so potrebne zaradi novosti v sistemu normiranih odhodkov, predvidena tudi uvedba možnosti kartičnega plačevanja davkov pri Upravi RS za javna plačila brez provizij in odprava nekaterih predpisanih obrazcev.