c S

Potres v Egejskem morju z magnitudo 6,7 stopnje zahteval smrtni žrtvi

21.07.2017 13:49 Atene, 21. julija (STA) - Potres z magnitudo 6,7, ki je minulo noč stresel grško otočje Dodekanez in egejsko obalo Turčije, je na grškem otoku Kos zahteval najmanj dve smrtni žrtvi, več kot 100 oseb je poškodovanih. Oba mrtva sta turista. Eden je državljan Turčije, drugi je švedski državljan, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočile lokalne oblasti.

Švedsko zunanje ministrstvo je kasneje potrdilo smrt švedskega državljana. Dodali so, da gre za moškega, starega med 20 in 30 let, ki je bil iz osrednje Švedske. Prav tako naj bi bilo v potresu poškodovanih še nekaj švedskih državljanov.

Epicenter potresa je bil v globini desetih kilometrov in približno 10,3 kilometra južno od turškega letovišča Bodrum ter 16,2 kilometra vzhodno od otoka Kos. Tla so se zatresla ob 1.31 po lokalnem času. Potresu naj bi sledilo več popotresnih sunkov.

S Kosa, kjer naj bi potres največ škode povzročil v središču istoimenskega mesta, poročajo tudi o manjšem cunamiju, ki je v mestu Kos dosegel pristanišče za jahte. Iz Aten so na otok že poslali reševalce z dvema helikopterjema in letalom.

"Imamo dve smrtni žrtvi in ranjene," je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil predstavnik bolnišnice. Dodal je, da sta obe osebi umrli, ko se je nanju zrušila streha nekega bara v središču mesta. Župan Kosa Georges Kijrircis je za grške medije izjavil, da sta obe smrtni žrtvi tuja državljana.

Letališče na Kosu v potresu ni bilo poškodovano, zamude pa so mogoče pri vožnji s trajektom, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V turškem Bodrumu so morali evakuirati tamkajšnjo bolnišnico zaradi razpok na stavbi. Po besedah tamkajšnjega župana Mehmeta Kocadona je bila največja težava po potresu izpad električne energije v posameznih delih mesta. Po navedbah lokalnih oblasti naj bi bilo več ljudi ranjenih, ko so zaradi panike skakali čez okna. Nekaj škode je utrpela tudi bodrumska mošeja. Blizu Bodruma so visoki valovali poplavili cesto in vozila.

Potres so čutili tudi v tretjem največjem turškem mestu Izmir, ki je severno od Bodruma, ter na grškem otoku Rodos.

Sredi junija letos so se tresla tla na grških otokih Lezbos in Hios ter pred zahodno obalo Turčije. Na Lezbosu je potres zahteval smrtno žrtev in poškodoval številne hiše.

V evropskem prostoru so potresi najpogostejši v Grčiji, južni delih Balkana ter na zahodu Turčije. Tla se pogosto tresejo tudi v Italiji in na zahodu Balkana. Večina hujših potresov na evropskih tleh se zgodi na območju v bližini stika Afriške in Evropske tektonske plošče, navaja dpa.