c S

Na Poljskem množični protesti zaradi pravosodne reforme

21.07.2017 07:13 Varšava, 21. julija (STA) - Na ulicah Varšave se je v četrtek zvečer zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti sporni reformi pravosodja, poročajo tuje tiskovne agencije. Protestniki so pozvali poljskega predsednika Andrzeja Dudo, naj vloži veto na zakon, ki parlamentu omogoča imenovanje vrhovnih sodnikov.

Po navedbah organizatorjev se je protestov pred predsedniško paralo udeležilo okoli 50.000 ljudi, policija pa trdi, da jih je bilo 14.000.

Poljaki so na ulice odšli nekaj ur po tem, ko je spodnji dom poljskega parlamenta potrdil sporni zakon, ki spreminja delovanje vrhovnega sodišča. V skladu z njim bo med drugim pravosodni minister izbiral kandidate sodišča. Zakon mora potrditi še senat, kjer ima tako kot v sejmu večino vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslawa Kaczynskega. Podpisati ga mora tudi predsednik države Andrzej Duda.

Gre sicer za enega od spornih zakonov v okviru obsežnejše reforme poljskega pravosodja. V skladu z enim od zakonov, ki sta ga oba domova poljskega parlamenta potrdila že prejšnji teden, bodo vseh 25 članov sodnega sveta odslej imenovali v parlamentu. Drugi zakon, ki so ga potrdili prejšnji teden, pa predvideva, da bo lahko pravosodni minister imenoval predsednike vseh sodišč. Poleg tega bo lahko v šestih mesecih predsednika sodišča zamenjal brez navedbe razlogov.

"Ne bomo dopustili, da poteptajo evropske vrednote," je zbranim v Varšavi dejal vodja Poljske narodne stranke (PLS) Wladyslaw Kosniak-Kamysz. "Ne bomo dopustili, da nas izženejo iz Evropske unije," je dodal. Množica protestnikov, ki so nosili zastave Poljske in EU, je na to odgovorila z vzkliki: "Svobodna Poljska, Evropska."

Protesti so potekali tudi v številnih drugih poljskih mestih, med drugim v Krakovu in Poznanu.

Poljska vlada trdi, da je reforma potrebna, da bi državne institucije lahko služile vsem Poljakom, ne le elitam, ki so po njenem jedro opozicije. "Ne bomo dopustili pritiska," je v posebnem televizijskem nagovoru Poljakom v četrtek zvečer dejala poljska premierka Beata Szydlo. "Ne bomo se pustili ustrahovati tistim, ki v Poljski branijo interese elite, je še poudarila.

Evropska komisija je v sredo Varšavo posvarila, da je zelo blizu sprožitev 7. člena pogodbe EU, ki v skrajnem primeru sistemskih groženj pravni državi predvideva začasen odvzem glasovalnih pravic kršiteljici. Načrtovana pravosodna reforma "bistveno povečuje sistemsko grožnjo pravni državi", je izpostavil podpredsednik komisije Frans Timmermans. Poljska vlada je pripombe Evropske komisije označila za "preuranjene in neupravičene".