c S

V štirih letih Izmenjevalnice zbrali sedem ton donacij za prejemnike pomoči Rdečega križa

21.07.2017 07:39 Ljubljana, 21. julija (STA) - Projekt Izmenjevalnica, ki je letos prejela naziv Naj prostovoljski projekt 2016, v juliju obeležuje četrto leto delovanja. S projektom, ki je nastal zaradi neposrednih potreb ljudi, so prostovoljci zbrali že preko sedem ton donacij, od tega lani več kot tri tone hrane in drugih izdelkov za prejemnike pomoči Rdečega križa, si sporočili iz RKS.

V lanskem letu so prostovoljci Izmenjevalnice namenili več kot 1500 prostovoljskih ur aktivnostim, s katerim širijo koncept ponovne uporabe ter vrednote solidarnosti in medsebojne pomoči, še posebej med mladimi.

Določena oblačila, ki so bila podarjena Rdečemu križu Ljubljana, ostajajo, saj jih prejemniki pomoči v Humanitarnem centru ne izberejo. Namesto, da bi oblačila predali v predelavo, na Izmenjevalnici vstopijo v krog ponovne uporabe.

"Na dogodkih oblačila ponudimo najširši javnosti in jih zamenjamo za hrano in izdelke za higieno. Vsak obiskovalec se odloči sam, v skladu s svojimi zmožnostmi, kakšne vrednosti izdelkov bo prinesel na menjavo," pojasnjujejo v Rdečem križu Slovenije (RKS). Izmenjevalnica tako sočasno omogoča dostopnost oblačil širšemu krogu ljudi in bogati prehranske pakete pomoči Rdečega križa.

Kot so še zapisali v RKS, lahko na Izmenjevalnico na primer prinesete dve konzervi tunine, škatlo kosmičev in šampon, torej štiri izdelke, in si v zameno izberete obleko. Za en podarjen izdelek dobite kravato ali rutko, za dva pa majico. "Dobrodošli so še posebej izdelki, s katerimi popestrimo enolične pakete, na primer vložena zelenjava, otroška hrana ali izdelki za higieno," so še pozvali.

Na praznični 49. Izmenjevalnici v Humanitarnem centru Rdečega križa Ljubljana lahko zainteresirani danes med 16. in 20. uro izmenjajo hrano, čistila, izdelke za higieno in nove šolske potrebščine za rabljena, vintage oblačila.