c S

Vlada o gospodarskih temah

21.07.2017 07:32 Brdo pri Kranju, 20. julija (STA) - Vlada je danes sprejela izhodišča za pripravo sprememb proračuna 2018 in 2019, potrdila predlog zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin in predlog novele zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja, za izvajalce dimnikarskih storitev pa je določila najvišjo dovoljeno ceno, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Premier Miro Cerar je na novinarski konferenci po seji vlade na Brdu pri Kranju med prioritetnimi področji, ki jih upoštevajo spremembe proračun, naštel znanost, zdravstvo, varnost in infrastrukturo. Vsi resorji so po njegovih pojasnilih dobili dovolj sredstev, da izvedejo ključne projekte. Za leto 2018 sicer vlada načrtuje odhodke v višini 9,625 milijarde evrov, za leto 2019 pa 9,697 milijarde evrov.

Vlada je pri predlogu zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin po Cerarjevih pojasnilih prisluhnila strokovni javnosti in občinam. "Ponovno smo pretehtali argumente in ugotovili, da je to zakon, ki ga nujno potrebujemo," je dejal in poudaril, da potrditev predloga tega zakona ne pomeni, da bo vlada v tem mandatu predlagala tudi zakon o davku na nepremičnine. "Tega zakona v tem mandatu ne bo," je zatrdil.

S predlogom novele zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja se medtem povečuje učinkovitost javnega naročanja in zagotavlja skladnost z novim zakonom o javnem naročanju. Na podlagi novega zakona o javnem naročanju in ugotovljenih pomanjkljivostih veljavnega sistema pravnega varstva na področju javnega naročanja se s predlaganimi spremembami ureditve zagotavlja večja pravna varnost, s posameznimi poenostavitvami in novimi instituti ter informatizacijo postopkov pravnega varstva pa tudi večja učinkovitost.

Vlada je sklenila, da bo sodelovala v referendumski kampanji v podporo uveljavitvi zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper. Uradu vlade za komuniciranje bo za ta namen iz tekoče proračunske rezerve zagotovila 97.000 evrov.

Imenovala je tudi delovno skupino za vodenje in koordinacijo komuniciranja v referendumski kampanji za drugi tir. V njej bodo Jure Leben, Lilijana Kozlovič, Kristina Plavšak Krajnc, Miranda Groff-Ferjančič, Aleš Cantarutti, Rok Jeram, Metod Dragonja, Tanja Subotić Levanič, Nataša Pavšek in Nataša Pelko. Delovna skupina bo z delom prenehala 25. septembra.

Vlada je izdala sklep o določitvi najvišje dovoljene cene izvajanja dimnikarskih storitev. Ta cena znaša 33 evrov na uro izvajanja pri uporabniku in ne vključuje davka na dodano vrednost. Znesek za izvedene dimnikarske storitve vključuje tudi potne stroške, kadar je uporabnik od sedeža dimnikarske družbe oddaljen 25 kilometrov ali manj.

Seznanila se je s poročilom o zadolževanju občin in pravnih oseb javnega sektorja na ravni občin v letu 2016 ter zadolženosti na dan 31. decembra 2016. Skupna zadolženost občin in pravnih oseb javnega sektorja na ravni občin se je lani v primerjavi z 2015 zmanjšala za 21,4 milijona evrov na 843,9 milijona evrov oz. 2,12 odstotka BDP.

Vlada se je v vlogi skupščine SDH seznanila s poslovnimi rezultati holdinga za lani. SDH je imel lani 68,149 milijona evrov prihodkov in 21,714 milijona evrov odhodkov, medtem ko je bilo čistega dobička za 50,656 milijona evrov. Dobiček, ki ostane po pokritju izgube in oblikovanju zakonskih rezerv, se bo po sklepu skupščine razporedil v druge rezerve. Skupščina je upravi in nadzornemu svetu SDH podelila razrešnico za delo v lanskem letu.

Vlada je sprejela sklep o vrednostih, potrebnih za ovrednotenje priznanih stroškov prestrukturiranja vinogradov in izpada dohodka v vinskem letu 2017/2018 - to daje podlago za izvajanje ukrepa podpor za prestrukturiranje vinogradniških površin. Ukrep je določen s predpisi EU in se v celoti financira iz evropskih sredstev.

Potrdila je spremembe uredbe o vsebini poročila o vplivih nameravanega posega na okolje in načinu njegove priprave, s čimer se zagotavlja skladnost z evropsko direktivo.

Sprejela je tudi spremembe delitvene bilance med Skladom kmetijskih zemljišč in gozdov RS in družbo Slovenski državni gozdovi, in sicer tako, da se 86 nepremičnin (parcelnih številk) v celoti ali v delu gozdnega zemljišča prenesejo v gospodarjenje družbi. Določila je tudi povprečno tržno vrednost gozdnih parcel in gozdnih delov parcel - 0,7834095 evra za kvadratni meter.

Vlada je sklenila, da z družbo SŽ - Potniški promet sklene aneks k pogodbi o izvajanju obvezne gospodarske javne službe prevoza potnikov v notranjem in čezmejnem regijskem železniškem prometu za obdobje 2017-2031. Aneks se nanaša na letošnje leto. Sredstva za financiranje javne službe v višini 50 milijonov evrov so načrtovana v proračunu za leti 2017 in 2018.

Vlada je ministrstvu za okolje in prostor naložila, da do konca 2018 za nakup novih železniških potniških garnitur iz podnebnega sklada zagotovi štiri milijone evrov sredstev. Vozna sredstva bodo dobavljena predvidoma konec leta 2018 oz. v začetku 2019.

Vlada je sprejela odstopno izjavo članice sveta javne agencije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije Darje Škufca Adlešič in na njeno mesto imenovala Karin Žvokelj Jazbinšek.