c S

Koprivnikarju mandat za čim prejšnji zaključek pogajanj o plačnih anomalijah

21.07.2017 07:31 Ljubljana, 20. julija (STA) - Vlada je pooblastila ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, da pogajanja o plačnih anomalijah nadaljuje in jih v čim krajšem času zaključi, je po seji vlade povedala finančna ministrica Mateja Vraničar Erman. Konkretnejša ni bila, bo pa, kot so potrdili na ministrstvu za javno upravo, obveljal sindikalni predlog za skupino J.

Po sredinih deveturnih pogajanjih so razhajanja med vladno in sindikalno stranjo ostala še pri plačni skupini J. Kot kaže, bo vlada zdaj pristala na sindikalni predlog, po katerem bodo za zvišanje uvrstitev delovnih mest najslabše plačanih v skupini J namenili slabih 26 milijonov evrov.

Ob tem pa bodo v anekse h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev prelili še dogovore z resornih pogajanj. Po Koprivnikarjevih navedbah so se uskladili na skoraj vseh, razen pri kolektivni pogodbi za dejavnost poklicnega gasilstva, vsi sindikati pa ne soglašajo niti pri kolektivni pogodbi za državno upravo, uprave pravosodnih organov in uprave samoupravnih lokalnih skupnosti.

V prvi fazi pogajanj so namreč vladni in sindikalni pogajalci iskali dogovor za javne uslužbence do vključno 26. plačnega razreda ter za pooblaščene uradne osebe. Jeseni bodo nato sledila še pogajanja o odpravljanju anomalij tudi višje na plačni lestvici. Skupno so v ta namen z lanskim dogovorom predvideli 70 milijonov evrov, kar pomeni, da več sredstev, kot bo porabljenih v prvem delu pogajanj, manj bi jih ostalo za drugi del.

Po besedah Vraničarjeve so v razrezu proračuna posamezni proračunski uporabniki že dobili dodeljena sredstva v skladu z vladnimi izhodišči za pogajanja, v končnem proračunskem razrezu pa bodo upoštevali rezultat pogajanj. Vraničarjeva je dopustila tudi možnost, da bi dogovor presegel 70 milijonov evrov, vendar pa bi, kot je dodala, v tem primeru manj denarja ostalo za druge stvari.