Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

17.7.2017

Indijski poslanci volili novega predsednika države

New Delhi, 17. julija (STA) - V Indiji so danes poslanci volili novega predsednika države. To so prve prve predsedniške volitve, na katerih je parlament izbiral med dvema pripadnikoma najnižje kaste - daliti, sicer pa bo to že drugi predsednik iz vrst dalitov. Zmaga se nasmiha kandidatu vladajoče stranke premierja Narendra Modija BJP, ki se bo s tem še utrdil na oblasti.

Rezultate volitev bodo predvidoma objavili v četrtek.

Na volitvah je sodelovalo okoli 4900 poslancev indijskega parlamenta in regionalnih parlamentov indijskih zveznih dežel, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Za favorita velja kandidat BJP Ram Nathom Kovind - nekdanji odvetnik in predsednik regionalne vlade dežele Bihar. Njegova glavna tekmica je nekdanja predsednica parlamenta Meira Kumar, ki je bila prva ženska na tem položaju. Predlagala jo je opozicijska stranka Indijski nacionalni kongres.

BJP, ki je zmagala na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2014, je že pred volitvami zbrala dovolj glasov po državi in si zagotovila zmago svojega kandidata na predsedniških volitvah. Novi predsednik bo že drugi dalit na vrhu države. Prvi je bil K. R. Narayanan, ki je bil predsednik od 1997 do 2002.

Premier Modi je bil med prvimi, ki je danes oddal svoj glas. "Tokratne predsedniške volitve so zgodovinske. Verjetno je prvič, da nobena stranka ni nespoštljivo ali neopravičljivo komentirala tekmeca," je tvitnil Modi v nedeljo, dan pred volitvami.

Indijski premier ima sicer izvršno oblast, predsednik pa lahko pošlje nekatere zakone v ponovno obravnavo in pomaga pri oblikovanju vlade.

Politični analitiki ocenjujejo, da se bo Modi, če bo izvoljen Kovind, še utrdil na oblasti ter pridobil politični kapital tudi med najnižjo kasto dalitov, ki so nekoč veljali za "nedotakljive".

Daliti so še vedno med najrevnejšimi prebivalci Indije in diskriminirani, kljub pravni zaščiti. Pogosto imajo težave z dostopom do izobrazbe, redka pa niso niti nasilna izživljanja višjih kast nad njimi. Ravno danes so mediji poročali o dalitu, ki so ga domnevno do smrt pretepli predstavniki višje kaste, še piše AFP.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar