Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

14.7.2017

Madžarski opomin Bruslja zaradi zakona o nevladnih organizacijah

Bruselj, 13. julija (STA) - Evropska komisija je danes odločila, da Madžarski pošlje uradni opomin zaradi novega zakona o nevladnih organizacijah, ki se financirajo iz tujine. V Bruslju namreč menijo, da zakon neupravičeno posega v temeljne pravice, zlasti pravico do svobode združevanja.

Zakon, sprejet 13. junija, za nekatere kategorije nevladnih organizacij, ki letno iz tujine prejemajo več kot 7,2 milijona forintov finančnih sredstev (približno 24.000 evrov), uvaja nove obveznosti, in sicer, da se registrirajo in se v vseh svojih publikacijah, na spletnih mestih in v gradivih za medije označujejo kot "organizacije s podporo iz tujine" ter da posebne informacije o prejetih finančnih sredstvih iz tujine sporočajo madžarskim organom. Če ne izpolnijo novih obveznosti glede poročanja in preglednosti, lahko te organizacije doletijo kazni.

Evropska komisija je ugotovila, da zakon ni v skladu s pravom EU, ker neupravičeno posega v temeljne pravice, kot so določene v listini EU o temeljnih pravicah, zlasti pravico do svobode združevanja. Novi zakon bi lahko nevladnim organizacijam preprečeval zbiranje sredstev in omejeval njihovo zmožnost delovanja.

Zakon prav tako uvaja neupravičene in nesorazmerne omejitve za prosti pretok kapitala, kot ga določa pogodba o delovanju EU. Zakonske zahteve po ponovni registraciji, poročanju in oglaševanju so diskriminatorne in tem organizacijam povzročajo upravno breme ter otežujejo njihovo samopredstavitev, menijo v Bruslju.

Ukrepi lahko odvračilno vplivajo na dodeljevanje finančnih sredstev iz tujine in zadevnim nevladnim organizacijam otežijo njihovo prejemanje. Zakon tudi vzbuja pomisleke glede spoštovanja pravice do varstva zasebnosti in osebnih podatkov. Ne uravnotežuje pravično preglednosti in pravice donatorjev ter upravičencev do varstva njihovih osebnih podatkov. To se zlasti nanaša na zahtevo po sporočanju natančnih zneskov transakcij ter podrobnih informacij o donatorjih madžarskim organom, ki jih nato organi javno objavijo.

Evropska komisija je zato ugotovila, da Madžarska ne izpolnjuje svojih obveznosti na podlagi pogodb EU in listine EU o temeljnih pravicah. Zato se je odločila, da Madžarski pošlje uradni opomin, madžarski organi pa imajo na voljo za odgovor mesec dni.

Zakon naj bi bil po mnenju kritikov uperjen predvsem proti ameriškemu milijarderju madžarskega rodu Georgeu Sorosu, ki je trn v peti konservativnemu madžarskemu premierju Viktorju Orbanu.

Budimpešta je v odzivu na opomin zapisala, da se "ne bo uklonila pritisku in bo vztrajala pri transparentnosti". "Vlada je pripravljena na soočenje s postopkom v povezavi z zakonom o nevladnih organizacijah in bo z vsemi možnimi sredstvi zastopala madžarske interese," so zapisali na madžarskem pravosodnem ministrstvu.

Poudarili so, da vztrajajo pri večji transparentnosti glede delovanja aktivističnih skupin, ki so financirane iz tujine. To so organizacije, ki želijo oslabiti madžarske varnostne zmogljivosti v boju proti nezakonitemu priseljevanju, so zapisali.

Po njihovih navedbah ravno tiste skupine, ki ne želijo spoštovati novega zakona in se registrirati, pomemben del finančnih sredstev prejmejo od Sorosove mreže. "Pred nekaj dnevi je milijarder prek svojega tiskovnega predstavnika dal jasno vedeti, da želi v Evropi, vključno z Madžarsko, naseliti več sto tisoč migrantov," so še sporočili s pravosodnega ministrstva.

Komisija se je sicer danes odločila tudi za nadaljevanje ločenega postopka glede madžarskega zakona o visokem šolstvu, ki ga je Budimpešta spremenila 4. aprila. Ta bi lahko privedel do zaprtja zasebne ameriške Srednjeevropske univerze (CEU), ki jo je ustanovil Soros.

Bruselj se je tako odločil, da Madžarski pošlje obrazloženo mnenje, ker spremenjeni zakon ni v skladu s svobodo ustanavljanja in opravljanja storitev kjerkoli v EU, ki jo imajo visokošolske ustanove. Poleg tega komisija še vedno meni, da je nova zakonodaja v nasprotju s pravico do akademske svobode, pravico do izobraževanja in svobodo gospodarske pobude, kot je določeno v listini Evropske unije o temeljnih pravicah in v pravnih obveznostih unije v okviru mednarodnega trgovinskega prava, so sporočili danes v Bruslju.

"Odgovor madžarskih oblasti pričakujemo v enem mesecu. Če odgovor ne bo zadovoljiv, se lahko komisija odloči, da bo šla na Sodišče EU," je povedal podpredsednik komisije Frans Timmermans.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar