c S

Evropska komisija začela razpravo o prihodnosti financ EU

28.06.2017 14:51 Bruselj, 28. junija (STA) - Evropska komisija je začela razpravo o prihodnosti financ EU. V danes objavljenem razmisleku o prihodnosti komisija obravnava proračunske posledice scenarijev, ki so na voljo. Rezultate razprave bo upoštevala pri pripravi predloga za naslednji večletni finančni okvir unije, so sporočili iz Bruslja.

EU se sooča z izzivom, kako financirati več z manj sredstvi. Pričakuje se tudi, da bo prevzela večjo vlogo na novih področjih politike, kot so migracije, notranja in zunanja varnost ali obramba.

"Če naj bo Evropa kos novim izzivom, mora od nekje dobiti sredstva za to. Lahko porabimo manj ali pa poiščemo nove vire prihodkov, toda ne glede na to, kaj bomo storili, mora vsak vložen evro iz proračuna EU zagotoviti dodano vrednost in pozitivno vplivati na vsakdanje življenje državljanov," je povedal evropski komisar za proračun Günther Oettinger.

Izpostavil je, da je bila Velika Britanija neto plačnica v evropski proračun, zaradi brexita pa bo imela unija vsako leto na voljo za približno 10 do 11 milijard evrov manj sredstev.

Ob upoštevanju dejstva, da so pred EU nove naloge, povezane z bojem pred terorizmu, pa bi to njene stroške lahko še povečalo za dodatnih 11 milijard evrov, kar skupaj predstavlja 22 milijarde evrov manj sredstev, ki jih morajo prerazporediti ali pa na novo poiskati. "Proračun EU za letos pa je znašal 157,9 milijarde evrov," je dodal komisar.

Evropa bi morala sicer ohraniti vodilno vlogo na svetovnem prizorišču kot pomembna donatorka humanitarne in razvojne pomoči ter vodilna v boju proti podnebnim spremembam. To je treba doseči s proračunom EU, ki se bo po odhodu Velike Britanije še dodatno zmanjšal.

Komisarka za regionalno politiko Corina Cretu pa je dodala, da je čas za prenovo proračuna EU. "Postati mora enostavnejši in prožnejši, mi pa moramo razmisliti, ambiciozno in z obilico domišljije, kako ga lahko spremenimo v močno orodje, ki nam bo pomagalo hitreje rasti in se vse bolj povezovati ter poskrbeti, da v današnjem globaliziranem gospodarstvu nihče ne bo prikrajšan," je dejala.

Komisija zato spodbuja k razpravi o proračunu na podlagi petih možnih scenarijev iz bele knjige o prihodnosti EU, vsak od scenarijev pa ima drugačne posledice, in sicer tako glede določitve porabe za posamezne namene kot glede tega, kje pridobiti sredstva za to. Možnosti segajo od zmanjšanja porabe za obstoječe politike do povečanja prihodkov.

Poleg tega so v razmisleku predstavljene osnovne značilnosti proračuna EU ter začrtani glavni trendi in dogodki na ključnih področjih politike, kot sta kohezija in kmetijstvo. Prav tako obravnava krovne teme, kot so dodana vrednost sredstev EU ali povezava med financiranjem EU in strukturnimi reformami v državah članicah.

Danes objavljeni razmislek je zadnji od petih dokumentov, ki jih je komisija napovedala v beli knjigi o prihodnosti Evrope, v kateri predstavlja glavne izzive in priložnosti za Evropo v prihajajočem desetletju.