c S

Hrvaško veleposlaništvo v Haagu ne bo sprejelo izvoda arbitražne sodbe

28.06.2017 14:51 Zagreb/Ljubljana, 28. junija (STA) - Arbitražno sodišče bo v četrtek ob 9. uri sodbo o poteku meje med Hrvaško in Slovenijo dostavilo na hrvaško veleposlaništvo v Haagu, a hrvaški diplomati dokumenta ne bodo sprejeli, je, sklicujoč se na neuradne vire, poročalo hrvaško uredništvo regionalne televizije N1. To naj bi bilo v skladu z odločitvijo Zagreba o izstopu iz arbitraže.

Uradnih predstavnikov Hrvaške prav tako ne bo v sejni sobi stalnega arbitražnega sodišča v Haagu, ko bodo v četrtek popoldne objavili sodbo, so v začetku tedna napovedali v Zagrebu.

"Hrvaška se ne bo odzvala na vabilo na branje odločitve arbitražnega sodišča. Ne bomo sedeli tam, ne bomo navzoči. To bo za nas dan kot vsak drug, nimamo namena tej odločitvi nameniti veliko pozornost," je za hrvaško tiskovno agencijo Hina v ponedeljek dejal "vir, ki je tesno povezan s hrvaškim zunanjim ministrstvom".

Hrvaški državni vrh se sklicuje na odločitev hrvaškega parlamenta iz julija 2015 o izstopu iz arbitražnega postopka, ker naj bi bilo delovanje arbitražnega sodišča "nepopravljivo kontaminirano" v aferi Drenik-Sekolec.

Javna razglasitev končne razsodbe arbitražnega sodišča bo v četrtek popoldne v Palači miru v Haagu. Slovensko delegacijo bo vodil zunanji minister Karl Erjavec, v njej pa bodo še agentka Republike Slovenije pred arbitražnim sodiščem Mirjam Škrk ter člani odvetniške ekipe in predstavniki ministrstva za zunanje zadeve, je danes na dopisni seji sklenila slovenska vlada.