Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

19.6.2017

V javni obravnavi predlog novega zakona o nepremičninskem posredovanju

Ljubljana, 19. junija (STA) - Ministrstvo za okolje in prostor je danes v javno obravnavo poslalo predlog novega zakona o nepremičninskem posredovanju. Prinesel naj bi večje varstvo potrošnikov pri storitvah posredovanja ter nepremičninskim družbam več možnosti za razvoj, dovoljenja za opravljanje dejavnosti naj bi izdajale upravne enote. Pripombe zbirajo do 17. julija.

Kot so danes sporočili z ministrstva, je treba za večje varstvo potrošnikov za storitve, ki jih na trgu nudijo nepremičninske družbe, izboljšati kakovost dela nepremičninskih družb in nepremičninskih posrednikov ter pospešiti razvoj stroke in zagotoviti napredek nepremičninskega posredovanja.

Na drugi strani pa želijo z delno deregulacijo izboljšati pogoje za zagotavljanje večje gospodarske pobude na nepremičninskem trgu, pravijo. Med predvidenimi novostmi je tako uvedba t. i. dualizma, s katerim bodo sprostili delovanje nepremičninskih družb tako, da za posredovanje pri sklepanju posredniških poslov z gospodarskimi družbami ne bodo veljale omejitve glede višine plačila za posredovanje.

Za potrošnike bo plačilo za posredovanja tako kot sedaj regulirano in bo v primeru nakupa in prodaje znašalo največ štiri odstotke od pogodbene cene. Omejitev po predlogu - tako kot v veljavnem zakonu - ne bo veljala, ko bo pogodbena vrednost nepremičnine manjša od 10.000 evrov.

Po predlogu bodo pristojnost za izdajo in odvzem dovoljenja nepremičninskih posrednikov za opravljanje nepremičninskega posredovanja z ministrstva prenesli na upravne enote, zakon bo tudi podrobno določil postopek pridobitve in prenehanja veljavnosti dovoljenja nepremičninskih posrednikov.

Zakon bo glede na predlog opredelil ekskluzivno posredovanje ter razločeval med polno in navadno ekskluzivno pogodbo o nepremičninskem posredovanju. Medtem ko bo slednja določala, da naročitelj za isto nepremičnino ne bo sklenil pogodbe o posredovanju z drugo nepremičninsko družbo, bo polna pogodba pomenila, da naročitelj tudi ne bo v zvezi z isto nepremičnino sam sklepal pogodb s tretjimi osebami.

V zakonu bodo dopolnili pravila varnega in skrbnega poslovanja v prometu z nepremičninami. Med drugim bo določena višina dejanskih stroškov, do katerih bo nepremičninska družba upravičena v primeru, da ji ne bo pripadlo plačilo za posredovanje. Za prekrške so določene globe.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar