Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

19.6.2017

Slovenija je na implementacijo odločbe arbitražnega sodišča pripravljena

Ljubljana/Bruselj, 19. junija (STA) - Premier Miro Cerar je danes izpostavil, da je razsodba arbitražnega sodišča glede meje med Slovenijo in Hrvaško za obe državi izjemnega pomena in gre za zgodovinsko odločitev. Cerar zagotavlja, da bo Slovenija odločbo spoštovala in tako ravnanje pričakuje tudi od Hrvaške. Slovenija je na implementacijo odločbe pripravljena, je še zagotovil premier.

Cerar je v izjavi ob robu današnje seje DZ izrazil zadovoljstvo, da je arbitražno sodišče končalo z delom in bo v kratkem objavilo razsodbo. "Slovenija bo, kot smo se k temu zavezali, odločbo arbitražnega tribunala spoštovala in pričakujem, da bo tako ravnala tudi Hrvaška," je poudaril.

Spomnil je, da gre za izjemno pomembno odločitev, ki bo dokončno razrešila odprto vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško in je zato izjemnega pomena za obe državi, pa tudi nek vzorec reševanja sporov za širšo regijo.

Predsednik odbora DZ za zunanjo politiko Jožef Horvat (NSi) je v izjavi novinarjem ob robu seje DZ spomnil, da Slovenija že praktično celo letošnje leto pričakuje odločitev arbitražnega sodišča, ki, kot je poudaril, deluje v skladu z arbitražnim sporazumom, ki smo ga v Sloveniji potrdili na referendumu.

Spomnil je, da mora arbitražno sodišče mora v skladu s sporazumom določiti mejo med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in na morju, na drugi strani pa je arbitražni sporazum Hrvaški odprl vrata v EU.

"Že večkrat smo povedali, da bo Slovenija spoštovala odločitev arbitražnega sodišča, med drugim tudi zato, ker v Evropi velja vladavina prava, enako pa pričakujemo tudi od sosedov Hrvatov," je podobno kot Cerar poudaril Horvat.

Spomnil je sicer tudi na sklep DZ iz leta 2011, da če arbitražno sodišče ne bo določilo stika Slovenije z odprtim morjem, potem ne bo izpolnilo naloge iz arbitražnega sodišča. Slovenija v takem primeru odločitve sodišča ne bo spoštovala, je spomnil Horvat.

Odzval se je tudi kmetijski minister Dejan Židan, ki je v Bruslju izrazil željo, da se odnosi v celotni regiji čim prej uredijo, "saj je odprtih vprašanj izven evropskih meja več kot preveč in jih komaj obvladujemo, vključno z migracijsko krizo". Židan rešitev nerešenega vprašanja o meji med Slovenijo in Hrvaško s pomočjo arbitraže razume kot pomemben prispevek k večji stabilnosti EU.

Arbitražno sodišče bo, kot je danes napovedalo, 29. junija objavilo odločitev o tem, kje poteka meja med Slovenijo in Hrvaško, tako na kopnem kot na morju. V skladu z arbitražnim sporazumom bo določilo tudi stik Slovenije z odprtim morjem ter režim za uporabo ustreznih morskih območij. Državi bi morali odločbo spoštovati.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar