Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

19.6.2017

Mayeva se bo borila proti terorizmu in ekstremizmu

London, 19. junija (STA) - Britanska premierka Theresa May je danes obljubila, da se bo borila proti terorizmu in ekstremizmu "ne glede na to, kdo je odgovoren", poroča francoska tiskovna agencija AFP. London je danes namreč ponovno pretresel incident, ko je moški zgodaj davi na severu Londona s kombijem zapeljal v množico muslimanov in pri tem ranil deset ljudi.

Mayeva je dejala, da je bil napad "opomnik, da imajo terorizem, ekstremizem in sovraštvo več oblik in da moramo biti enako odločeni v boju proti njim, ne glede na to kdo je odgovoren".

Po njenem je bil napad prav tako "ogaben, kot tisti pred njimi", s tem pa namignila še na tri letošnje teroristične napade - dva v Londonu in eden v Manchestru. Napad je "ciljal na navadne in nedolžne .. tokrat britanske muslimane, ko so zapuščali mošejo," je dejala.

Dodala je, da bo policija zagotovila dodatno potrebno varovanje mošej.

Ocenila je, da je bil napad podoben vsem ostalim in da imajo vsi napadi skupen cilj, da razdvojijo družbo. "Preveč smo že tolerirali ekstremizme, tudi islamofobijo," je dodala in naznanila ustanovitev nove komisije za boj proti ekstremizmu.

Mayeva je še potrdila, da je domnevni 48-letni napadalec belec, ki ga je policija po napadu že prijela. Policija domnevna, da je deloval sam. Pred tem sta dve priči za ameriški CNN dejali, da sta bila v napad udeležena še dva moška, ki sta zbežala s prizorišča.

V incidentu na severu Londona, v bližini mošeje v Finsbury Parku in še ene manjše molilnice, je zgodaj davi kombi zapeljal v množico vernikov, ki so zapuščali mošejo po večerni molitvi. V napadu je bilo ranjenih najmanj deset ljudi. Policija še preiskuje, ali je smrt človeka povezana s kombijem, saj je že pred napadom sedel na pločniku, kjer so mu pomagali s prvo pomočjo, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Skupina muslimanov je v času napada ravno zapuščala večerno molitev v času postnega meseca ramazana. Voditelji muslimanske skupnosti so se že odzvali, da je šlo za nameren napad na muslimanske vernike.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar