Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

19.6.2017

Upravni odbor in zbor članov Zdusa na sejah tudi o drugem tiru

Ljubljana, 19. junija (STA) - V prihodnjih dneh bo zasedal upravni odbor Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus), kmalu pa bo sledil še zbor članov združenja. Na obeh bodo člani razpravljali o drugem tiru, ob čemer pričakujejo nedvoumna pojasnila vlade glede odprtih vprašanj. Na ta način bo namreč Zdus lahko sprejel stališče ob morebitnem referendumu o zakonu o drugem tiru.

Kot so sporočili z Zdusa, se v izgradnjo drugega tira med Divačo in Koprom kot civilna družba vključujejo zato, ker gre za razvojno gospodarsko odločitev, ki bo imela za posledico v naslednjih desetletjih razvoj Luke Koper in Slovenskih železnic pri povečanju logističnih storitev za države na Balkanu in države v vzhodni in zahodni Evropi.

Na obe seji organov združenja bodo uvrstili točko o stališču Zdusa do izgradnje drugega tira, stališča pa bo namenjeno njihovim članom in javnosti zaradi lažjega izrekanja na referendumu, če bo do njega prišlo. Kot so zapisali, v javnosti prevladuje zbeganost predvsem zaradi razprav iz medijev, zaradi katerih na Zdusu prejemajo številna vprašanja o tem.

Zdus pričakuje, da se bodo sej obeh organov udeležili predstavniki vlade. Od njih želijo jasno in natančno opredelitev o obsegu železniških povezav med Divačo in Koprom in pojasnilo o tem, kakšen namen in učinkovitost bo prinesla ta logistična naložba.

Od vlade tudi pričakujejo, da jim bodo predstavili funkcionalni obseg, ceno in čas izgradnje prve, druge in tretje faze gradnje.

Roki za izvedbo prve faze so sicer po oceni Zdusa predolgi, zato predlagajo take razpise del, ki bodo omogočali izgradnjo na trasi več izvajalcem hkrati. V združenju pa so zaskrbljeni tudi zaradi slabega sodelovanja med Slovenskimi železnicami, Luko Koper, Občino Koper in vlado tako pri projektu drugi tir kot pri izgradnji dodatnih kapacitet v Luki.

Predstavniki Zdusa so se o drugem tiru konec maja pogovarjali tudi s premierjem Mirom Cerarjem, predsednik združenja Janez Sušnik pa je tedaj dejal, da je srečanje nekoliko sprostilo njihove skrbi. Dotaknil se je tudi zbiranja podpisov za referendum o zakonu o drugem tiru, kar je Sušnik ocenil za nepredmetno zadevo, za katero je škoda časa in denarja.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar