Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

19.6.2017

Mirovni pogovori o Siriji se bodo v Astani nadaljevali 10. julija

Moskva, 19. junija (STA) - Naslednji krog mirovnih pogovorov o Siriji bo v kazahstanski prestolnici Astana 10. julija, je danes sporočil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Srečanje naj bi sovpadalo z novim krogom mirovnih pogovorov pod okriljem ZN, ki se bo na isti dan začel v Ženevi.

Kot je danes v Pekingu pojasnil Lavrov, bo na srečanju v Astani tudi posebni odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura, ki je minulo soboto naznanil, da se bodo prav tako 10. julija v Ženevi odvili mirovni pogovori pod vodstvom Združenih narodov.

Nov krog pogovorov v Astani je bil sicer predviden za junij, a so ga nato za nedoločen čas preložili, saj so se udeleženci sprli glede usode t. i. varnih območij. Dogovor o vzpostavitvi štirih tovrstnih con so 4. maja podpisali Rusija, Iran in Turčija.

Kot je danes dejal Lavrov, so ta območja "ena od možnosti za skupno pot naprej", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je od začetka leta vodilna v prizadevanjih za pogovore v Astani, saj želi svoje vojaško posredovanje v Siriji nadgraditi z dogovorjeno rešitvijo konflikta v Siriji. Občutljiva pogajanja, ki veljajo za neke vrste dopolnilo pogovorom v Ženevi, vključujejo upornike in predstavnike vlade ter so osredotočena na vojaška vprašanja.

Zadnji pogovori v kazahstanski prestolnici so se po štirih dneh brez resnega napredka končali 19. maja.

Šest let trajajoči konflikt v Siriji je terjal življenja več kot 320.000 ljudi, skoraj dve tretjini Sircev sta zapustili domove.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar