Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

19.6.2017

Amnesty International pred dnevom beguncev: Zdaj je trenutek, ko moramo braniti svojo človeškost

Ljubljana, 19. junija (STA) - V Amnesty International pred mednarodnim dnevom beguncev opozarjajo, da trenutno skoraj vsem beguncem zaščito nudijo revnejše države. Zato vlado pozivajo, "naj naredi, kar je prav in človeško". Po njihovem mnenju lahko sprejmemo več kot dosedanjo peščico begunk in beguncev ter jim omogočimo dostojno bivanje med nami.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je 22,5 milijona ljudi, kolikor jih je bilo v letu 2016 prisiljenih zbežati s svojih domov, ogromna številka in pomeni neznansko trpljenje. Kljub temu pa predstavlja le 0,3 odstotka svetovnega prebivalstva. "Nihče ne more verodostojno trditi, da na svetu nismo sposobni nuditi zatočišča in možnosti dostojnega življenja tem 0,3 odstotka ljudem," poudarjajo v nevladni organizaciji.

A dodajajo, da trenutno skoraj vsem beguncem zaščito nudijo revnejše države. Več kot polovico vseh beguncev gosti deset od skupno 193 držav. "Bogatejše, mednje lahko glede na primerljive ekonomske podatke štejemo tudi Slovenijo, ne prispevajo svojega deleža pomoči: niti finančno niti s sprejetjem pravičnega deleža begunk in beguncev v svoje države," poudarjajo.

Ob mednarodnem dnevu beguncev zato pozivajo slovensko vlado, naj sprejme več kot dosedanjo "peščico begunk in beguncev" ter jim omogoči dostojno bivanje med nami. "Lahko zagotovimo, da mamica s štirimesečnim otrokom, ki jima je Slovenija ravno podelila status begunca, ne ostane brez sredstev za hrano in otroško mleko, kot se je to nedavno zgodilo v Mariboru. Lahko upoštevamo informacije o tem, kako nevaren je Afganistan, in to upoštevamo pri odločanju o mednarodni zaščiti," opozarjajo.

"Lahko in moramo. Ne samo, ker nas vežejo čisto konkretne in pravne zaveze k zaščiti in skupni odgovornosti, ki so bile sprejete pred desetletji kot temelj sveta, v kakršnem smo se skupaj strinjali, da želimo živeti. Enostavno tudi samo zato, ker smo ljudje. Vsi smo ljudje," so še dodali v Amnesty International.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar