Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

19.6.2017

Mlade zdravnike v predlogu novele o zdravniški službi moti političen nadzor nad stroko

Ljubljana, 19. junija (STA) - Mladi zdravniki ostro zavračajo političen nadzor nad stroko, ki ga je po njihovi oceni mogoče zaslediti v predlogu novele zakona o zdravniški službi. Nasprotujejo zlasti prenosu načrtovanja in odločanja o specializacijah s strani zdravniške zbornice na ministrstvo za zdravje ter ukinitvi nadzorne funkcije zbornice nad potekom pripravništva.

Predlog novele zakona o zdravniški službi opredeljuje izobraževanje in zaposlovanje mladih zdravnikov. Navidez se dotika le tarčne skupine, vendar ima posledice na celotno populacijo, saj smo vsi uporabniki zdravstvenega sistema, so Mladi zdravniki Slovenije zapisali v izjavi za javnost.

Spremembe so bile po njihovih ugotovitvah oblikovane praktično v tajnosti, tendenca organov odločanja pa je, da se sprejmejo po nujnem postopku, torej tudi brez javne razprave. A kot so poudarili, predlagane spremembe "nikakor niso nujnega značaja". Pred njihovo potrditvijo je potrebna širša javna razprava, saj zakon posredno vpliva na zdravstveno oskrbo vseh prebivalcev Slovenije.

Mlade zdravnike v predlogu med drugim moti prenos načrtovanja in odločanja o specializacijah s strani stroke, ki jo predstavlja Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS) na ministrstvo za zdravje, ki "nima definiranih kriterijev in zagotovljenih ustreznih strokovnih teles". Nasprotujejo tudi ukinitvi nadzorne funkcije ZZS nad potekom pripravništva, sekundarija in specializacijami.

Obsojajo uvedbo "prisilne izbire kraja prve možne zaposlitve kot specialista v javni mreži po končani specializaciji" in ostro nasprotujejo ukinitvi možnosti ponovne prijave na razpis za potrebe javne mreže.

Prav tako je zaskrbljujoč prenos financiranja podiplomskega izobraževanja na državni proračun in vsakoletno usklajevanje o višini sredstev, namenjenih izobraževanju. Možnost opravljanja samostojne dejavnosti specializantov primarnega nivoja v zadnjem letniku pa po njihovi oceni ne ponuja ustrezne logistične podpore in nadzora.

Predlog sicer po njihovem mnenju ponuja tudi nekaj pozitivnih sprememb, kot so uvedba nacionalnega razpisa in razpisa za znane izvajalce, uvedba opcijskega enoletnega sekundariata in uvedba rednega nadzora nad izvajalci programov izobraževanja.

Da bi bile določene rešitve v predlogu v škodo mladim zdravnikom, so pred dnevi opozorili tudi v ZZS.

Predlog novele sicer predvideva prenos sredstev za pripravništva v zdravstvu in specializacije zdravnikov z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije na državni proračun. Še letos namerava na proračun prenesli 23 milijonov evrov. Predlagajo sprejem novele po nujnem postopku, saj da je od tega odvisno skrajševanje čakalnih dob.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar