Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

19.6.2017

Muižnieks obžaluje omejevanje pravice beguncev do združitve z družino

Strasbourg, 19. junija (STA) - Komisar Sveta Evrope za begunce Nils Muižnieks je pred torkovim svetovnim dnevom beguncev izrazil obžalovanje, da številne evropske države z restriktivnimi ukrepi omejujejo beguncem pravico do združitve z družino. "To se mora spremeniti," je pozval ob izdaji poročila s priporočili za sprejetje zakonodaje, ki bo omogočila izpolnjevanje te pravice.

"Pravica do združitve z družino je temeljni del pravice do družinskega življenja, ki je zaščitena z mednarodnim pravom človekovih pravic. Ta pravica je pomembna predvsem za begunce v Evropi. Zaradi nevarnosti, s katerimi se soočajo doma, je edina možnost za uživanje pravice do družinskega življenja v tem, da družine pridejo v Evropo," je povedal Muižnieks, kot so sporočili iz njegovega urada.

"Na žalost številne evropske države z restriktivnimi ukrepi, ki so nepravični, nezakoniti in povzročajo številne težave, beguncem omejujejo te pravice," je dodal. "To se mora spremeniti," je poudaril ob predstavitvi poročila, katerega namen je pomagati državam članicam SE, da bi sprejele bolj humane politike na področju združitve z družino, ki bi bile tudi bolj v skladu s človekovimi pravicami.

Poročilo se osredotoča na ukrepe v državah SE na tem področju, pri čemer gre med drugim za dolge čakalne dobe, da lahko begunci zaprosijo za združitev z družino. Med ukrepi držav so tudi diskriminatorno razlikovanje med begunci in upravičenci do mednarodne zaščite ter preozka definicija družinskih članov.

Komisar zato predlaga 36 priporočil za lažje sprejetje zakonodaje, ki bi omogočila spoštovanje pravice do združitve. Priporočila se med drugim osredotočajo na zagotavljanje hitre in učinkovite združitve ter potrebo po odpravi praktičnih in finančnih ovir za združitev. Komisar priporoča tudi ukrepe za manj diskriminatorne postopke, razširitev definicije družine in večjo zaščito otrok.

Kot so še sporočili iz komisarjevega urada, ločenost od družine beguncem povzroča stres, strah in potrtost, kar jim otežuje integracijo v družbo. "Nujno je, da evropske države ne prispevajo k temu trpljenju in beguncem pomagajo pri ponovnem ustvarjanju življenja v državi gostiteljici. To ni zgolj zadeva prava, ampak človeškega dostojanstva," je poudaril Muižnieks.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar