Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

19.6.2017

Leto po odločitvi za brexit danes v Bruslju začetek pogajanj

Bruselj, 19. junija (STA) - Leto po odločitvi Britancev za izstop iz EU se bodo danes v Bruslju začela pogajanja o brexitu, ki jih na strani EU vodi Francoz Michel Barnier, na britanski pa minister za brexit David Davis. Prvi sestanek naj bi bil osredotočen na organizacijska vprašanja. Pričakovati je dogovor o štiritedenskem pogajalskem ciklu.

Pogajanja bodo potekala v angleščini in francoščini. Začela se bodo dopoldne na sedežu Evropske komisije Berlaymontu, končala naj bi se okoli 18. ure. Na prvem sestanku naj bi dorekli strukturo pogajanj. Pričakuje se dogovor o štiritedenskem ciklu: dva tedna priprave pogajalskih stališč, tretji teden pogajanja, četrti teden pa preverjanje odziva in morda pogajanja na politični ravni.

Ključna pogajalca na strani sedemindvajseterice sta Barnier in njegova namestnica Sabine Weyand, na strani Združenega kraljestva pa minister za brexit Davis in član njegovega ministrstva Olly Robbins. Barnier in Davis sta stara znanca iz pogajanj o amsterdamski pogodbi v devetdesetih letih, ko sta bila vsak za svojo državo pristojna za evropske zadeve.

Nekaj dni pred predvidenim začetkom pogajanj sta francoski predsednik Emmanuel Macron in nemški finančni minister Wolfgang Schäuble poudarila, da vrata unije ostajajo odprta, če bi si Britanci premislili. Vendar pa je nato Davis dan pred odhodom v Bruselj poudaril, da prihaja z jasnim sporočilom: "Odhajamo iz EU."

Davis je pred začetkom pogajanj še poudaril britansko željo, da obe strani pogajanja končata močni, sposobni širiti skupne evropske vrednote in voditi v svetu ter odločni zagotavljati varnost državljanov. "Pred nami je dolga pot, a cilj je jasen - globoko in posebno partnerstvo Združenega kraljestva in EU. Dogovor, kakršnega zgodovina ne pozna," je izpostavil.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar