c S

Ministrstvo bo preverilo možnost za spremembo višine denarne socialne pomoči

26.05.2017 15:22 Ljubljana, 26. maja (STA) - Ministrica za delo Anja Kopač Mrak opozarja, da je denarna socialna pomoč, ki znaša nekaj manj kot 293 evrov, v zakonu določena le kot kratkotrajni prejemek. Sicer pa na ministrstvu zdaj preverjajo možnosti za morebitno spremembo zneska, kar je treba v skladu z zakonom storiti vsaj na vsakih pet let, je dejala danes v DZ.

"Če bo razlika med izračunanim stroškom potrebnih minimalnih življenjskih stroškov in veljavnim minimalnim dohodkom več kot 20 odstotkov, se bo minimalni dohodek dvignil," je zagotovila, ko je odgovarjala na poslanska vprašanja.

Socialna politika v Sloveniji sicer po njenih besedah deluje po načelu vzajemnosti in subsidiarnosti, kar pomeni, da je za potrebno socialno varnost odgovoren predvsem vsak sam, potem jo je treba zagotoviti v okviru družine, šele zatem pride na vrsto država. "To je osnovno izhodišče socialne politike," je dejala.

Posameznik v socialni stiski mora dobiti ustrezno pomoč za izhod iz položaja, v katerem se je znašel, je opozorila ministrica. Po njenih besedah je zato nujno dobiti ustrezno delo. Zdaj prvikrat vpeljujejo socialno aktivacijo, ki pa bo namenjena predvsem dolgotrajnim prejemnikom denarne socialne pomoči. Dolgoročni programi bodo 11-mesečni, vključeni pa bodo lahko dobili ustrezne veščine za približanje trgu dela.

Spomnila je, da je prejemnik denarne socialne pomoči upravičen tudi do kritja prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje in razlike pri ceni storitev iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Oproščen je tudi plačila RTV prispevka. Družina dobi še otroški dodatek, subvencijo vrtca in šolske prehrane.

Zakonodaja predvideva tudi izredno denarno socialno pomoč, ki je lahko posameznik dobi za kritje izrednih dogodkov. Starejšim od 63 oziroma 65 let ali nesposobnim za delo pa pripada znesek približno 477 evrov.

Problematike brezdomstva pa z denarnimi sredstvi ni mogoče reševati v celoti, zato ministrstvo namenja precejšnja sredstva letno različnim programom za pomoč brezdomcem. V letu 2016 so za te programe namenili več kot 1,1 milijona evrov, je povedala.

Miha Kordiš iz ZL, ki je bil v poslanskem vprašanju ministrici kritičen do socialne politike - tudi v delu, ki se nanaša na brezdomce, je predlagal razpravo o ministričinem odgovoru v DZ. O njegovem predlogu bo DZ odločal v torek.

Julijana Bizjak Mlakar iz DeSUS, ki je ministrici postavila poslansko vprašanje o možnostih preživetja z veljavno višino denarne socialne pomoči, je dejala, da ima vsakdo pravico do ustrezne življenjske ravni. Glede na to bo za mnenje glede socialne politike Kopač Mrakove povprašala varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, je napovedala.

Na temo socialnih prispevkov pa se je nanašalo tudi poslansko vprašanje koalicijskega poslanca Marka Ferluge iz SMC. Po njegovih besedah ne sme obveljati ugotovitev, da se zaradi možnosti za prejemanje podpore ne splača delati.