c S

Sindikat vojakov po opozorilu ministrstva ustavil svoje referendumske aktivnosti

26.05.2017 14:33 Ljubljana, 26. maja (STA) - Sindikat vojakov Slovenije je z današnjim dnem ustavil vse aktivnosti v podporo referendumu o drugem tiru. K temu jih je spodbudilo opozorilo, ki so ga prejeli od ministrstva za obrambo. Predsednik sindikata Gvido Novak je pojasnil, da so se tako odločili, ker ne želijo ogroziti delovanja sindikata.

Kot je razvidno iz dopisa, ki so ga STA posredovali z obrambnega ministrstva, slednje sindikat poziva k takojšnjemu prenehanju z vsemi aktivnostmi v podporo referendumu in ga obvešča, da formalno odločitev pričakujejo najpozneje do ponedeljka, 29. maja.

Če tega v sindikatu ne bodo storili, pa bo ministrstvo prisiljeno v ustrezne postopke za revizijo doslej vzpostavljenih razmerij, posebej še pogodbe o zagotavljanju pogojev za delovanje sindikata, saj ocenjujejo, "da materialna in siceršnja podpora sindikatu s takšnim načinom in vsebino delovanja, kot ga izvaja Sindikat vojakov Slovenije v okviru podpore referendumu o drugem tiru, ni umestna", je navedeno v dopisu, pod katerega se je podpisal državni sekretar Miloš Bizjak.

Na ministrstvu namreč ocenjujejo, da navedene aktivnosti niso v domeni sindikata, kot organizacije, v okviru katere se organizirajo zaposleni za varovanje svojih pravic glede statusa, ekonomskih in socialnih pravic, ki izhajajo iz dela ali so z njimi povezane. Menijo, da pozivanje pripadnikov Slovenske vojske k pomoči pri zbiranju podpisov za referendum in izvajanju drugih s tem povezanih aktivnosti prekoračuje obseg delovanja sindikata.

Pri tem pa je, kot so na ministrstvu še zapisali v dopisu, treba tudi upoštevati, da veljajo za sindikalno delovanje na obrambnem področju nekatere omejitve ter da je bil sindikat v preteklosti že opozorjen na nekatere prekoračitve obsega in načina še sprejemljivega in dovoljenega delovanja.

Zaradi dopisa ministrstva so se v sindikatu odločili ustaviti sodelovanje pri referendumskih aktivnostih, čeprav menijo, da imajo pripadniki Slovenske vojske kot davkoplačevalci in volivci pravico do referendumskih aktivnosti. Zanje so se, kot pojasnjujejo v na spletni strani objavljenem odgovoru ministrstvu, odločili, ker so pred tem izčrpali vse možne načine sindikalnega delovanja za odpravo največjih anomalij v Slovenski vojski.

Sporočajo, da bodo pri svojih zahtevah za odpravo anomalij vztrajali, saj se danes s plačami ruši vojaška hierarhija. Novak je izpostavil primer višjih podčastnikov, ki so ob prevedbi v nov plačni sistem izgubili razrede napredovanj in imajo danes nižje plače od svojih podrejenih, ki so v vojaški hierarhiji tudi dva čina nižje.

A vladni predlog reševanja vprašanja anomalij teh v vojski ne odpravlja, ampak bi povzročil nove, ugotavljajo v sindikatu. Tako bodo zahtevali, da predstavnike oškodovanih sprejme ministrica za obrambo Andreja Katič. Če pa jim ministrica ne bo pripravljena prisluhniti in pristopiti k reševanju te problematike, bodo to zahtevali od predsednika republike Boruta Pahorja kot vrhovnega poveljnika oboroženih sil.

Sicer sindikat v pogajanjih o plačnih anomalijah po besedah Novaka za vse zaposlene v Slovenski vojski zahteva tudi linearen dvig plač, in sicer za vse do 20. plačnega razreda za tri plačne razrede, do 40. plačnega razreda za dva, do 50. plačnega razreda pa za en plačni razred. Predlog so po njegovih besedah oblikovali "na podlagi tega, kako si v posameznih drugih poklicnih skupinah tudi dvigujejo plačne razrede".

Kar pa zadeva razhajanja s policisti, osebno meni, da vlada na nek način zlorablja policiste za vnašanje nemira in razprtij med sindikate. Pri tem Novak opozarja, da primerljivost med poklici policista, carinika, vojaka, pravosodnega policista določa kolektivna pogodba za javni sektor, ki je za vse predvidela 21. izhodiščni plačni razred. Kar je bilo lani podpisano s policijskima sindikatoma, pa po njegovi oceni predstavlja kršitev omenjene kolektivne pogodbe.