c S

Zaradi požara v Kemisu se obeta izredna seja DZ

26.05.2017 14:14 Ljubljana, 26. maja (STA) - Poslanci SDS, skupine nepovezanih poslancev ter poslanca Andrej Čuš (Nep) in Roberto Battelli (IMNS) so podpisali zahtevo za sklic izredne seje DZ v zvezi s požarom v Kemisu. Menijo namreč, da so se pristojni na požar odzvali prepozno in neustrezno, javnost pa je bila pomanjkljivo obveščena.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Danijel Krivec (SDS), je požar v Kemisu, ki ga predlagatelji izredne seje označujejo za okoljsko katastrofo, znova pokazal na slabo pripravljenost ali celo nepripravljenost pristojnih služb na takšne dogodke. To po Krivčevih besedah v državljanih "upravičeno vzbuja nelagodje in strah".

Kljub temu, da je od požara minilo že več kot teden dni, javnost po Krivčevih besedah še vedno ne ve točno, kaj je zagorelo, kakšna je škoda na okoliških pridelkih in podtalnici ter kako naj se obnašajo okoliški prebivalci. "Država, občina Vrhnika in Kemis so padli na izpitu," je poudaril Krivec.

Ocenil je, da varnostni predpisi očitno ne dosegajo svojega namena. Po njegovih besedah je zatajila tudi komunikacija, ki je v takšnih primerih ključnega pomena.

V razpravi v DZ bi po Krivčevih besedah pojasnili "vse okoliščine in dejstva v zvezi z okoljsko katastrofo na Vrhniki" ter našli odgovore na vprašanja, kako v prihodnje takšne katastrofe preprečiti.

Po besedah Bojana Dobovška (NP) je prav, da se razčistijo okoliščine, ki so pripeljale do "te okoljske katastrofe". Kot je poudaril, sta v prvi vrsti pomembna zdravje in življenje ljudi, nato pa je treba med drugim ugotoviti, kako je lahko prišlo do gradnje takšnega objekta na tem območju in kako je Kemis skrbel za varnost.

Ob tem je Dobovšek opozoril na indice "korupcijskega vpliva multinacionalk na gradnjo umazane industrije v Sloveniji" ali celo "organizirane kriminalitete in črnega trga na področju odpadkov". Slednjega po njegovih besedah obvladuje italijanska organizacija Camorra, "ki ima lovke tudi v Sloveniji".

Predlagatelji izredne seje bi vladi priporočili, da v primeru požara v Kemisu javnosti v najkrajšem možnem času predstavi celovito analizo okoljskih meritev in poda razlago njihovih rezultatov. Pristojnim organom naj tudi naloži spremljanje stanja na prizadetem območju še najmanj pol leta po požaru in sprotno obveščanje javnosti.

Želijo tudi, da vlada od pristojnih nadzornih institucij zahteva pripravo poročila o izvajanju nadzora glede izpolnjevanja varnostnih in protipožarnih predpisov v Kemisu. Prav tako bi morala po njihovem mnenju od ministrstva za okolje in prostor zahtevati preučitev možnosti za obnovo postopka glede izdanega okoljevarstvenega dovoljenja za Kemis oziroma za njegovo razveljavitev.

Preučiti bi morali tudi okoljevarstvena dovoljenja drugih podjetij, ki opravljajo dejavnost, ki lahko povzroči onesnaženje okolja večjega obsega, so prepričani predlagatelji izredne seje. Ocenjujejo, da bi moralo okoljsko ministrstvo prav tako preučiti trenutno zakonodajo, ki ureja področje okoljevarstvenih dovoljenj.