c S

V Turčiji po puču odpustili več kot 4000 sodnikov in tožilcev

26.05.2017 14:14 Ankara, 26. maja (STA) - Turčija je po preiskavi v sodstvu odpustila več kot 4000 sodnikov in tožilcev, ki jih obtožujejo, da so povezani z neuspelim državnim udarom julija lani, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočilo turško pravosodno ministrstvo.

Ankara za udar obtožuje v ZDA živečega klerika Fethullaha Gülena in njegovo gibanje, ki v Turčiji velja za teroristično organizacijo.

"Več kot 4000 sodnikov in tožilcev je bilo odstranjenih s svojih položajev v turškem pravosodnem sistemu zaradi povezav s Fethullahovo teroristično organizacijo," je dejal pravosodni minister Bekir Bozdag.

"Preiskave so končane. V tem trenutku ni več nobenega sodnika ali tožilca, ki ga nismo pregledali," je pojasnil Bozdag.

Dodal je, da bodo "zaradi narave organizacije" najverjetneje potekale dodatne preiskave. "Soočamo se z zelo drugačno organizacijo terorizma," je dodal.

V javnem sektorju so v čistki od poskusa puča odpustili že več kot 100.000 ljudi, med njimi številne učitelje, profesorje, zdravnike, vojake idr. Zaradi suma povezav z gibanjem, ki je organiziralo puč, pa so aretirali več kot 47.000 ljudi.