c S

Bratuškova pred prodajo NLB o ustreznosti višine pomoči leta 2013

26.05.2017 13:57 Ljubljana, 26. maja (STA) - Poslanska skupina nepovezanih poslancev želi po navedbah predsednice Zavezništva Alenke Bratušek na seji komisije DZ za nadzor javnih financ razpravljati o ustreznosti višine dokapitalizacije bank v letu 2013. Komisija naj še pred prodajo NLB, za katero so postopki stekli že sredi maja, ugotovi, ali je bila ta previsoka.

Čeprav sta Slovenski državni holding (SDH) in NLB namero za prvo javno izdajo delnic (IPO) banke objavila sredi maja in je prav danes razpravo o primernosti predlaganega cenovnega razpona delnice NLB začel nadzorni svet SDH, želi Bratuškova razčistiti, ali je država v banko ob sanaciji konec leta 2013 vložila preveč denarja.

Bratuškova je bila takrat predsednica vlade in je leto 2013 opisala kot najtežje v celotnem obstoju te države. "Slovenija je bila praktično pred bankrotom," je spomnila na današnji novinarski konferenci. Čeprav vsi podatki danes kažejo, da so bili koraki, narejeni ob sanaciji bank, pravi, pa se že nekaj časa špekulira, da so banke preveč dokapitalizirane.

Po besedah Bratuškove je nujno, da se vsak dvom v to, ali smo banke preveč dokapitalizirali, temeljito razišče, in to še preden banke prodamo. Po prodaji bo namreč za povrnitev denarja prepozno. "Ta denar je še vedno v bankah. V kolikor je v bankah samo en evro preveč, mora država kot stoodstotna lastnica ukrepati," je poudarila.

Bratuškova je spomnila, da je država v sanirane banke vložila skupaj nekaj več kot tri milijarde evrov, od tega v NLB 1,551 milijarde evrov. Dotaknila se je tudi skrivnostne študije ekonomista Velimirja Boleta, v kateri naj bi ta ugotavljal, da so banke prejele preveč denarja, a javnosti ni znana.

Na vprašanje, ali ni za predlagano potezo prepozno, je Bratuškova odgovorila, da je na potrebo po ugotavljanju ustreznosti višine dokapitalizacije opozorila že prej, in to večkrat.

Ravno danes nadzorni svet SDH odloča o tem, po kakšni ceni bo delnico NLB ponudila malim in institucionalnim vlagateljem. Pred približno 14 dnevi so namreč prodajalci objavili namero za IPO, ki ji mora do konca meseca mora slediti objava prospekta za prodajo delnic z določenim cenovnim razponom za delnico.

Država v NLB prodaja najmanj 50 in največ 75 odstotkov minus eno delnico, ki jo želi skleniti pred počitnicami oz. do sredine junija. Objavi prospekta, ki ga mora potrditi Agencija za trg vrednostnih papirjev, sledi približno dva tedna trajajoči vpis interesa, nato se določi končna prodajna cena, izvrši prodaja in uvrsti delnice na borzo.