c S

V Bolgariji razburja imenovanje nacionalista za vodjo sveta za manjšine

26.05.2017 11:36 Sofija, 26. maja (STA) - Bolgarska vlada je deležna kritik zaradi imenovanja podpredsednika vlade, znanega po svojih besednih napadih na Rome in migrante, Valerija Simeonova za vodjo sveta za manjšine in integracijo. Svet ima svetovalno vlogo pri politikah za promocijo socialne vključenosti skupin z obrobja družbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V svetu bodo predstavniki bolgarske vlade in okoli 50 nevladnih organizacij. Prizadeval naj bi si za vključitev okoli 700.000 Romov, ki predstavljajo okoli deset odstotkov bolgarskega prebivalstva. Manjšina večinoma živi v getih in je podvržena razširjeni diskriminaciji.

"Gre za hudo obliko cinizma," se je na imenovanje odzval predsednik stranke Gibanje za pravico in svobodo (MRF) Mustafa Karadaya. Njegova stranka zastopa okoli 800.000 bolgarskih Turkov. Bivši vodja sveta, strokovnjak za etnična vprašanja Mihail Ivanov je Simeonovo imenovanje označil za "zločin nad manjšinami".

62-letni Simeonov je predsednik stranke Združeni domoljubi (UP), ki je koalicijska stranka v vladi. V preteklosti so na njegov račun deževale kritike zaradi do migrantov izredno sovražnega govora in zahtev po politiki trde roke do Romov v Bolgariji in pripadnikov turške manjšine.

V bolgarskem parlamentu leta 2014 je med drugim izjavil, da so Romi "tatovi in popadljivi ljudje, katerih otroci se s svinjami igrajo na cesti, njihove ženske pa imajo nagone potepuških psov".