c S

Predlogu NSi za uzakonitev dvojnega statusa upokojencev se znova obeta neuspeh

26.05.2017 09:05 Ljubljana, 25. maja (STA) - Državni zbor je danes opravil prvo obravnavo novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, s katero želi NSi upokojencem omogočiti, da prejemajo polno pokojnino in istočasno opravljajo dejavnost. Poslanska razprava je pokazala, da se noveli, ki jo je NSi vložila že drugič, znova obeta zavrnitev. Poleg koalicije ji nasprotuje tudi ZL.

V NSi so pripravili sveženj zakonskih predlogov s področja izboljšanja poslovnega okolja. Med temi je tudi novela pokojninskega zakona, ki bi dopustila dvojni status upokojencev oz. nadaljevanje opravljanja dejavnosti ob polni pokojnini. Po besedah Ljudmile Novak (NSi) gre za rešitev, za katero je vlada v beli knjigi o pokojninah navedla, da jo je treba uveljaviti.

Novela prinaša tudi spremembo pri višini regresnih zahtevkov, ki jih lahko zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) uveljavlja od delodajalcev v primerih, ko se delavec pri delu poškoduje. Po novem bi lahko Zpiz v primeru, da do nezgode pride po spletu nesrečnih okoliščin oz. zgolj zaradi manjše malomarnosti delodajalca, od slednjega zahteval regresni zahtevek le v višini največ 20-kratnika najnižje pokojninske osnove.

Vlada vztraja pri odklonilnem stališču do zakonskega predloga poslancev NSi. Državni sekretar na ministrstvu za delo Peter Pogačar je dejal, da novela nasprotuje pravilom odškodninske odgovornosti delodajalcev, pravilom varstva in zdravja pri delu ter obveznostim, ki jih delodajalcem nalagajo predpisi s področja delovnega prava. Po njegovih besedah je tudi predlagana ureditev dvojnega statusa nesistemska in pomanjkljiva.

V SDS bodo po besedah Marijana Pojbiča novelo tudi tokrat podprli. V zvezi z možnostjo dvojnega statusa upokojencev menijo, da je pokojnina pravica, ki se jo pridobi ob izpolnjenih pogojih na podlagi vplačanih prispevkov. Po njegovih besedah ima zato pravico do pokojnine vsak, ki izpolni pogoje, ne glede na to, ali opravlja dejavnost ali ne.

S spremembo pri višini regresnih zahtevkov se v SDS delno strinjajo. Kot je opozoril Pojbič, bi bilo treba jasno določiti, da delavec v vsakem primeru dobi odškodnino. Za razliko od SDS so se proti noveli zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju izrekli v koalicijskih SMC, DeSUS in SD ter v opozicijski ZL.

Saša Tabaković (SMC) je opozoril, da sta obe rešitvi, ki ju prinaša novela, predmet ustavne presoje. Po njegovih besedah zato trenutno ni primeren čas za spreminjanje zakonodaje na tem področju. V zvezi z možnostjo regresnih zahtevkov zoper delodajalce je tudi opozoril, da delodajalec že zdaj ne odgovarja za škodo, ki delavcu nastane, če je odgovornost za nesrečo povsem na njegovi strani.

V SD menijo, da bi omejitev možnosti regresnega zahtevka pomenila odvezo delodajalcu za odgovornost, ko ne izvede predvidenih ukrepov za varnost pri delu. Nasprotujejo tudi dvojnemu statusu upokojencev. Po besedah Marije Bačič nekdo ne more biti hkrati upokojenec, prejemati pokojnino in biti samostojni podjetnik.

Poslanci DeSUS nasprotujejo predvsem omejitvi regresnih zahtevkov do delodajalca, saj po njihovem mnenju predlagana rešitev delavcu nalaga več odgovornosti kot njegovemu delodajalcu. V zvezi z dvojnim statusom upokojencev pa bi ga morali, če že, dovoliti vsem upokojencem, ne zgolj tistim, ki so samostojni podjetniki, je opozorila Julijana Bizjak Mlakar.

Do novela so kritični tudi v ZL. Menijo, da predlagane rešitve zmanjšujejo varnost zaposlenih, pri upokojencih pa uzakonjajo nelojalno konkurenco. Če bi dovolili dvojni status upokojencev, bi se po besedah Mateja T. Vatovca pokojnine začele izplačevati tistim, ki jih ne rabijo, saj so še sposobni delati, in to na račun vseh drugih upokojencev.

O zakonskem predlogu bo DZ glasoval v torek.